Nyhetsartikkel

Sukker og hjerte-og karsykdom

I en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA, har forskere funnet en sterk sammenheng mellom et kosthold med for mye sukker og død på grunn hjerte-og karsykdommer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange voksne har et kosthold med for mye sukker. Dette er ifølge en ny studie knyttet til økt risiko for å dø av hjertesykdom. Resultatene viser at å drikke tre bokser med brus hver dag kan tredoble sjansen for å utvikle hjertesykdom.

Hvis en fjerdedel av det daglige kaloriinntaket kommer fra tilsatt sukker i brus, kaker og andre søtsaker, fant forskerne en tredoblet risiko for å få hjertesykdom sammenlignet med de som hadde et kosthold der tilsatt sukker står for 10 prosent av kaloriinntaket.

Og det er altså tilsatt sukker det er snakk om - ikke matvarer der sukkeret er naturlig.

For å konkretisere litt nærmere: Ifølge The Health and Social Care Information Centre inntar en gjennomsnittlig voksen person i Storbritannia 1882 kalorier hver dag. Om en voksen drikker tre bokser med brus tilsatt sukker, vil dette bli en fjerdedel av kaloriinntaket.

Les også: Sukkers helsemessige betydning

Hvor mye er ok?

- Vi vet at hjerte-og karsykdommer er den ledende dødsårsaken i USA. Det er mange risikofaktorer for hjerte-og karsykdommer. Mange av dem er modifiserbare, sier en av forskerne bak studien, Quanhe Yang, til Reuters Health.

I motsetning til sukker som forekommer naturlig i ferske råvarer som frukt, er tilsatt sukker noe som tilføres maten under bearbeiding.

Forskerne bak studien brukte amerikanske, nasjonale helseundersøkelser for å finne ut av folks forbruk av tilsatt sukker. Det viste seg at blant mer enn 70 prosent av befolkningen, utgjorde tilsatt sukker mint 10 prosent av kaloriinntaket. For rundt 10 prosent av den voksne befolkningen, stod tilsatt sukker for minst en fjerdedel av kaloriinntaket. Informasjonen ble matchet mot hjertesykdom og dødelighet over periode på omtrent 15 år, og hjertekar dødsfall ble registrert.

Selv om vi lenge har hørt at tilsatt sukker er et problem i kostholdet vårt, er det ulike meninger om hvor mye av dette sukkeret som er greit.

Forfatterne bak denne studien anbefaler at tilsatt sukker utgjør mindre enn 25 prosent av en persons daglige kaloriinntak, mens Verdens helseorganisasjon (WHO) antyder 10 prosent som en grense. The American Heart Association, derimot, setter grense for tilsatt sukker på 100 kalorier per dag for kvinner og 150 kalorier per dag for menn.

De vanligste kildene til tilsatt sukker var sukkerholdige drikker, desserter, fruktdrikker, meieridesserter og godteri.

Les også: Barn, leskedrikk og vektøkning

Jo mer sukker, jo høyere risiko

Resultatene fra denne undersøkelsen tyder på at den gjennomsnittlige andelen av daglige kalorier fra tilsatt sukker økte fra 15,7 prosent i perioden 1988-94 til 16,8 prosent i 1999-2004 og ble redusert til 14,9 prosent i perioden 2005-10 .

Forfatterne gjør oppmerksom på risikoen for å dø av hjerte-og karsykdom øker jo høyere prosentandelen av kalorier fra tilsatt sukker er. Regelmessig inntak av sukkerholdig drikke (sju porsjoner eller mer per uke) var assosiert med økt risiko for å dø av hjerte-og karsykdom.

I en studie fra 2012, som ble publisert i tidsskriftet Circulation, viste resultatene at en boks med sukkerholdig brus om dagen øker risikoen for koronar hjertesykdom med 20 prosent. Forfatterne fant at inntak av sukkerholdig drikke var forbundet med økt risiko for koronar hjertesykdom og ugunstige forandringer i kolesterol, betennelsesfaktorer og hormonet leptin.

Les mer om denne studien i vår artikkel: En brus om dagen øker risikoen for hjertesykdom

Kilder

Referanser

  1. Yang Q, Zhang Z, et.al. Added Sugar Intake and Cardiovascular Diseases Mortality Among US Adults. JAMA Intern Med 2014.