Informasjon

Fordøyelsessystemets utvikling

Utviklingen av fordøyelsessystemet starter som et mikroskopisk rør og ender opp som en sju meter lang mage-tarm-kanal hos en voksen person.

Fordøyelsessystemet består av mage-tarm-kanalen og omkringliggende organer som tilfører fordøyelsesvæsker. Spyttkjertler, bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren bidrar til at de store molekylene i maten vi spiser, spaltes ned til mindre biter og absorberes gjennom tarmveggen.

Kroppshulen blir til

Det plateliknende embryoet og dets tre cellelag folder seg sammen i svangerskapsuke 4 og 5. Resultatet av foldingen er en kroppshule med et innvendig tarmrør som er festet til et krøs eller oppheng. Samtidig krummes hele embryoet seg i en C-form og får tydelig hode og hale. Det innerste cellelaget, endoderm, utgjør tarmrøret og dermed grunnlaget for mesteparten av fordøyelseskanalen. Tarmrøret gir også opphav til mange av kroppens indre organer, inkludert lunger og milt.

Tarmrørets tre deler

Fra et utviklingsmessig (embryologisk) perspektiv er det vanlig å dele inn tarmrøret i fortarm, midttarm og baktarm. Hvert avsnitt danner sine respektive organer og forsynes av hvert sitt blodkar fra hovedpulsåren, aorta.

Fra fortarmen formes svelget, lungene, spiserøret, magesekken og første del av tolvfingertarmen idet tarmrøret vokser seg større og lengre fra svangerskapsuke 6. I krøset eller opphenget dannes små knopper som senere blir til lever, bukspyttkjertel, galleblære og milt.

Midttarmen blir til resten av tolvfingertarmen og tynntarmen og store deler av tykktarmen (kolon), mens baktarmen blir resten av tykktarmen og endetarmen (rektum). Hele innsiden av tarmrøret er kledd med en tynn slimhinne som letter absorpsjonen av næringsstoffer.

Rotasjon og lengdevekst

Fra svangerskapsuke 6 vokser midttarmen eller den kommende tynntarmen raskt i lengderetning og danner en bøyle som peker utover og framover. I svangerskapsuke 8 har hele tarmrøret vokst så mye i forhold til kroppshulen at tarmbøylen slynger seg sammen og skyves ut i en stor utposning på navlestrengen. Så roterer tarmen flere ganger og danner store tarmsløyfer fordi det ikke er nok plass i buken.

Tarmsløyfene trekkes tilbake igjen fra utposningen på navlestrengen mellom svangerskapsuke 10 og 11. Hos 2 prosent av alle levendefødte barn skjer ikke denne tilbakedannelsen fullstendig, og det dannes en liten divertikkel (utposning) fra tynntarmen. Den medfødte tilstanden kalles Meckels divertikkel og er symptomfri hos de fleste.

Modning av fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet barn.jpg

I fosterperioden modnes tarmen og klargjøres til et liv utenfor livmoren. Bittesmå folder og kjertler oppstår i tynntarmens indre vegg eller slimhinne. De minste foldene blir til tarmtotter som øker opptaket av næringsstoffer når barnet inntar føde etter fødselen. Tykktarmens hovedoppgave er å ta opp vann. Hele tarmen kles også med glatt muskulatur som kan trekke seg sammen peristaltisk (rytmisk) og drive tarminnholdet framover og nedover. Mage-tarm-kanalen får også sitt eget nervesystem som regulerer muskulaturens sammentrekninger - det enteriske nervesystem.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Schoenwolf GC, et al. Larsen's human embryology. Churchill Livingstone 2009.
  2. Sand O, Sjaastad ØV, Haug E. Menneskets fysiologi. Gyldendal 2001.
  3. Nesheim BI. Graviditet. Store norske leksikon 2011. www.snl.no
  4. Nesheim BI. Fosterutvikling. Store norske leksikon 2011. www.snl.no
  5. Eriksen M, Moland M, Blaas HG, et al. Svangerskapsboken. Sandviks 2011.