Nyhetsartikkel

Hvorfor nyser vi?

Et nys er en del av kroppens førstelinjeforsvar mot bakterier, virus og andre uhumskheter. Kreftene i et nys er så sterke at du ikke bør holde igjen - men husk å beskytte andre ved å nyse i albuen eller et lommetørkle.

Et nys er en mekanisme som renser nesen for fremmede elementer som skitt, pollen, røyk, støv eller lignende som kommer inn i neseborene. Når det kiler i nesen, sendes et signal til nysesenteret i hjernen. Derfra sendes beskjeden videre til alle musklene som samarbeider i den kompliserte prosessen som må til når vi nyser.

Brystmuskler, mellomgulvsmuskelen, magemuskler, stemmebånd og muskler bak i halsen jobber sammen for å bli kvitt det som irriterer.

Kan spre sykdom

Selve nyset presser væske, slim og luft ut fra nesen med stor kraft. Nyset kan bære med seg mange mikrober som kan spre sykdommer som forkjølelse, influensa - og covid-19. Dråpene kan havne på alle slags overflater - på bord, benker, dørhåndtak og andre ting vi ofte berører. Har du en virussykdom, kan dette føre til spredning av smitte.

Nysing kan også utløses av en allergisk reaksjon, virusinfeksjon, temperaturendring eller plutselig, sterkt lys.

Stor kraft

Hvorfor vi lukker øynene når vi nyser, vet man ikke sikkert, men dette er en refleks - altså noe som skjer automatisk. Det er mulig å nyse med åpne øyne, men da sloss du mot kroppens naturlige reflekser. Noen tror at årsaken til at vi nyser med lukkede øyne, er for å hindre det som irriterer i å komme i øynene våre.

Et nys er kraftige saker. Det kan sende små partikler ut av nesen med en hastighet på opptil 160 kilometer i timen (det meste som er målt). Dersom du forsøker å holde tilbake et nys, kan det føre til økt press i nesegangen og ødelegge blodkar i øyne, nese eller i trommehinnen.

Dekk munn og nese

Dersom du må nyse, bør du dekke munn og nese med et papirlommetørkle som du kaster etterpå. Dersom du ikke har et lommetørkle tilgjengelig, kan du nyse i albuekroken. Du bør dessuten snu deg bort fra andre når du nyser eller hoster, selv om du dekker til nyset. Vask hendene med en gang etterpå.

Nysing og sterkt lys

Opptil en tredjedel av oss opplever at vi må nyse når vi blir utsatt for plutselig, sterkt sollys. Noen nyser flere ganger på rad. En ekstrem variant av dette er kalt "ACHOO syndrome" (Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst Syndrome) eller fotisk nysing. Denne tilstanden karakteriseres av ukontrollerbar nysing når man plutselig blir utsatt for skarpt lys - som intenst sollys. Ren fotisk nysing er langt mindre vanlig en at man reagerer på sterkt lys med ett nys.

Årsaken til at sterkt lys fremkaller slike nys, er ikke klart forstått.

Anbefalt behandling inkluderer bruk av hatt eller solbriller for å skjerme øynene fra direkte sollys når det er mulig. Mulige farer kan være dersom den som får slike anfall, kjører bil, og en ulykke oppstår som følge av et nyseanfall etter å ha kommet ut av en tunnell til skarpt sollys.

Kilder

Referanser

  1. Queensland Health: Sneezing 101 - what is a sneeze, why do we sneeze and how to sneeze safely www.health.qld.gov.au
  2. Healthline: Why do we sneeze? Forfatter: Holland K
  3. New Scientist: How far does a sneeze travel www.newscientist.com
  4. Dean L. ACHOO Syndrome. Medical Genetics Summaries 2012. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. KidsHealth: What makes me sneeze? kidshealth.org