Informasjon

Sirkulasjon

Sirkulasjonen består av lungekretsløpet og det systemiske kretsløpet.

Hopp til innhold

Arterier bringer friskt blod ut fra hjertet, og vener bringer blod med avfallsstoffer tilbake til hjertet.

Det store og det lille kretsløp

Hjerte, normalt, sett bakfra

Blodet sirkulerer gjennom to separate systemer i kroppen til og fra sin sentrale pumpe, hjertet. Gjennom det store kretsløp pumper hjertet friskt oksygenrikt blod ut i kroppen. Formålet er å forsyne alt vev i kroppen med næringsstoffer og oksygen, samt å frakte bort avfallsstoffer på sin vei tilbake til hjertet. I det lille kretsløpet, lungekretsløpet, pumper hjertet oksygenfattig blod til lungene, hvor blodet tilføres oksygen og skiller ut karbondioksyd, før det returnerer til hjertet og syklus begynner på nytt.

Arterier og vener

Arterier, kapillærer og vener

Arteriene som frakter blod vekk fra hjertet, har tykke, muskulære vegger som tåler blodtrykks-toppene som kommer hver gang hjertet pumper ut blod. Hovedarterien, aorta, har en indre diameter på ca. 30 mm. Den grener seg ut i mindre arterier, til tynne arterioler og tilslutt til mikroskopiske kapillærer. Med sine tynne, porøse vegger gjør kapillærene det mulig å utveksle næringsstoffer og oksygen mot avfallsstoffer mellom blodet og vevet ute i kroppen. Gradvis former så kapillærene venuler som smelter sammen til tynnveggede og fleksible vener, som returnerer det oksygenfattige blodet til hjertet.

Variasjon i sirkulasjonen

Blodet flyter ikke med konstant hastighet i alle deler av kroppen. Hastigheten varierer med behovet for blod til et gitt vevsområde på et bestemt tidspunkt. Når du løper, får leggmusklene tilført ekstra blod på bekostning av andre organ, som f.eks. bukorganene. Derfor bør du heller ikke mosjonere rett etter et måltid, fordi fordøyelsesorganene behøver og får mer blod på dette tidspunkt for å hjelpe på fordøyelsen. Når du fryser, flyter det mindre blod i blodårene nær de kalde hudpartiene, og mer blod flyter i de sentrale blodårene for å bevare varmen. Motsatt blir huden blodrik når du er overopphetet.

Når blodårene svikter

Aterosklerose, lengdesnitt

Sirkulasjonssystemet er svært komplekst og det kan bryte sammen; ikke bare hvis den sentrale pumpen svikter, men også hvis det oppstår problemer inne i blodårene. Det kan være en svakhet i arterieveggen eller en stivhet i arterien på grunn av åreforkalkning, aterosklerose, som gjør det umulig for den å tåle en blodtrykksstigning - blodåren sprekker og skaper alvorlig blødning. Det kan også dannes blodpropper som tetter igjen blodårer, og som kan forårsake livstruende komplikasjoner.

Hjerneblødning
Hjerneinfarkt