Informasjon

Endokrinologi - hormonsystemet

Kroppens hormonsystem regulerer de fleste av kroppens funksjoner. Det finnes en rekke forskjellige hormonkjertler som styres av sentrene hypothalamus og hypofysen i hjernen.

Hva er et hormon?

Hormoner er kjemiske budbringere som lages i organer vi betegner hormonproduserende, endokrine, kjertler. Disse kjertlene er egentlig hormonproduserende celler som har samlet seg rundt blodkar. Hormonene skilles ut direkte i blodbanen og ikke via noe kanalsystem som er vanlig for andre typer kjertler. Sammen med nervesystemet samordner og kontrollerer hormonene funksjonen til kroppens ulike vev og organer, slik at de virker sammen på en hensiktsmessig, effektiv og korrekt måte.

Hormonutskillelsen

Når et hormon frigis til blodstrømmen, sirkulerer det til alle deler av kroppen, men det virker bare på bestemte deler av kroppen. Slike deler betegnes da målorgan. Hormonmengden som skilles ut i blodstrømmen, bestemmes ut i fra kroppens behov på det bestemte tidspunktet. Hormonnivåene i blodet endres som en følge av en infeksjon, stressfulle situasjoner og forandringer i den kjemiske sammensetningen av blodet. I noen tilfeller reguleres nivået av et hormon i blodet med nivået til et annet. Som et eksempel kan nevnes at hypofysen regulerer mengden av hormoner som produseres av andre endokrine kjertler.

Hypofysen og hypotalamus

Hypothalamus og hypofysen på undersiden av hjernen

Hypofysen er en peanøtt stor kjertel som befinner seg på undersiden av hjernen like innenfor øynene. Hypofysen har en sentral rolle i samordningen av de ulike endokrine kjertlene, men den styres av hypotalamus som fysisk befinner seg like over hypofysen. Hypotalamus registrerer mengden av hormoner i blodet, og den fanger opp signaler som tilsier justeringer av hormonproduksjonen. Den sender så meldinger til hypofysen om å endre utskillelsen av hormoner som styrer de andre endokrine kjertlene i kroppen.

De endokrine kjertlene

De mest betydningsfulle endokrine kjertlene i kroppen er hypofysen, skjoldkjertelen (tyreoidea), biskjoldkjertlene (patatyreoidea), bukspyttkjertelen (pankreas), binyrene og kjønnskjertlene som er forskjellige for de to kjønn: Kvinner har to eggstokker (ovariene) og under graviditet morkaken (placenta). Menn har to testikler.

Skjoldkjertelen, tyreoidea
Skjoldkjertelen, tyreoidea
Biskjoldkjertlene, paratyreoidea
Biskjoldkjertlene, paratyreoidea
Bukspyttkjertel, galleveier og tolvfingertarm
Bukspyttkjertel, galleveier og tolvfingertarm
Binyre
Binyre
Eggstokkene og livmoren
Eggstokkene og livmoren
Anatomiske strukturer testikkel
Anatomiske strukturer testikkel