Informasjon

Hormonforstyrrelser hos kvinner

En rekke problemer kan oppstå som følge av forstyrrelser i de kvinnelige kjønnshormonene.

Regulering av kvinnelige kjønnshormoner

Hypofyse og hypothalamus

Menstruasjonssyklus reguleres av flere hormoner. Hver måned produserer hypotalamus, som er en del av hjernen, kjemiske stoffer som passerer ned i hjernevedhenget, hypofysen. Disse stoffene stimulerer hypofysen til å produsere og skille ut hormoner (FSH, LH, prolaktin) som så virker på eggstokkene og forårsaker eggløsning. Disse hormonene stimulerer også produksjonen av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron.

Forstyrrelser i kjønnshormonene

Denne syklus kan forstyrres av en rekke faktorer. Hypotalamus kan påvirkes av følelsesmessige faktorer, narkotikamisbruk, ekstreme vektendringer eller annen alvorlig sykdom. Av og til oppstår forstyrrelser i hypotalamus når man stopper å ta p-piller.

Hypofysen er mindre følsom for forstyrrelser. Men svulster i hypofysen, selv om de er meget sjeldne, forårsaker nesten alltid forstyrrelser i kjønnshormonproduksjonen. Visse sjeldne tilstander i eggstokkene kan også påvirke hormonproduksjonen, f.eks. ovariecyster og polycystisk ovariesykdom.

Hovedsymptomet på unormal hormonproduksjon er uregelmessige menstruasjoner. Hvis årsaken skriver seg fra hypofysen, kan det også være andre symptomer. Ved en del forstyrrelser i eggstokkene eller i binyrene kan produksjonen av mannlig kjønnshormon, testosteron, øke. Det kan gi økt hårvekst i ansiktet og på kroppen, dypere stemme, akne og vektøkning.