Informasjon

Om gynekologi

Menstruasjonssyklusen styres av hormoner som produseres og frigis av hjernen, hypotalamus, hypofysen og eggstokkene. Menstruasjonsperiodene starter vanligvis i 11-14 årsalderen, og varer til cirka 45 års alder.

De kvinnelige kjønnsorganer består av de ytre og indre kjønnslepper, klitoris, skjeden, livmor, to eggledere og to eggstokker. Foran den fremre veggen av skjeden ligger urinrøret, som hos kvinnen er tre til fire centimeter langt, og som fører til urinblæren som ligger foran livmoren.

Eggløsning og menstruasjonssyklus

Eggstokk med modnende egg

Hver måned modnes egg i eggstokkene, et egg frigis og fanges opp av egglederne. Via egglederne vandrer egget ned til livmorhulen. Dersom egget er blitt befruktet, fester det seg i livmoren og utvikler seg etter hvert til et foster. Dersom egget ikke er befruktet, skjer det en hormonell endring som fører til at slimhinnen i livmoren avstøtes og kvinnen får menstruasjon.

Menstruasjonssyklus styres av et komplekst system av hormoner som produseres og frigis av hjernen, hypotalamus og hypofysen, og eggstokkene. Syklus kan forstyrres ved endringer i hormonbalansen, enten av fysiske eller psykiske grunner.

Menstruasjon og menopause

Befruktning

Hvis du er kvinne i befruktningsdyktig alder, har du hver måned eggløsning. En av de to eggstokkene frigir et egg (noen ganger flere). Egget er egentlig en liten celle som knapt er synlig. Det følger egglederen ned til livmoren, som har kraftig muskulatur i sine vegger. Denne "turen" tar cirka fem dager. Etter et samleie vil spermiene finne veien opp til egglederne. Spermiene kan leve opptil seks dager, så hvis du har samleie i perioden fem dager før frigjøringen av egget og 24 timer etter, vil en spermie kunne være i stand til å befrukte egget.

Noen dager før eggløsningen blir slimhinnen i livmoren tykkere og blodfull. Kroppen forbereder seg på en mulig graviditet. Når et befruktet egg når livmoren, er slimhinnen forberedt på at egget faster seg til livmoren. Straks egget har festet seg, vil egget starte å utvikle seg til et embryo, et tidlig foster. Hvis det skjer, er du gravid.

Ikke befruktning

Hvis egget ikke befruktes, vil den tykke blodfulle slimhinnen avstøtes sammen med det ubefruktede egget cirka 14 dager etter eggløsningen. Menstruasjonsvæsken passer gjennom livmorhalsen, inn i skjeden og ut av kroppen. Denne avstøtingen kalles menstruasjonen eller menstruasjonsperioden og den varer i gjennomsnitt fem dager. I løpet av de neste ni dagene vokser det ut en ny slimhinne i livmoren og prosessen med eggløsning starter igjen.

Hele syklus varer i gjennomsnitt 28 dager. Hos de fleste kvinner varierer sykluslengden med en dag eller to, noen ganger lengre. Hvert trinn i menstruasjonssyklus kontrolleres av flere samvirkende hormoner som produseres og frigis fra hypotalamus, hypofysen og eggstokkene.

Menarké og menopause

Menstruasjonen starter vanligvis i 11 til 14 års alderen. Den første menstruasjonsperioden kalles menarké. Periodene er vanligvis uregelmessige de første ett til to årene fordi eggløsningen på det tidspunkt ikke skjer regelmessig. Menstruasjonsperiodene blir igjen uregelmessige etter omkring 45 års alderen på grunn av uregelmessige eggløsninger og periodene stopper til slutt helt opp. Dette kalles menopausen.