Informasjon

Mannlige kjønnsorgan

De mannlige kjønnsorganene består av pungen med testiklene, bitestiklene, sædlederen samt prostatakjertelen og penis.

Testikkel, bitestikkel, sædleder, sædblære

Mannlige kjønnsorganer

Kjønnsorganene er nært knyttet sammen med de mannlige urinveiene. En forstyrrelse i det ene systemet kan gi symptomer også i det andre systemet.

Hver testikkel er en kjertel som produserer sædceller (spermier) og det mannlige kjønnshormonet testosteron. En lang slynget kanal kalt bitestikkelen (epidydimis) befinner seg bak hver testikkel. Spermier produseres fortløpende i testiklene. Spermier passerer inn i bitestikkelen hvor de modnes over en periode på to til tre uker før de passerer gjennom sædlederen og sædblærene nær prostatakjertelen (seminalvesiklene) som fungerer som et lagringssystem.

Urinrøret

Mannlige kjønnsorgan, lengdesnitt

Under det seksuelle klimaks (orgasmen) passerer spermier fra sædblærene inn i urinrøret og sprøytes ut sammen med sædvæske fra sædblærene. Urinrøret som går fra urinblæren og gjennom penis, er utførselsgang både for urin og sæd. I forbindelse med vannlating lukkes passasjen inn til sædblærene og ved sæduttømming (ejakulasjon) lukkes den øvre delen av urinrøret.

Prostata

Normal prostatakjertel

Spermiene utgjør bare en liten del av sæden, som er sammensatt av sekret fra ulike kjertler. Sekretet bidrar til å mobilisere og ernære spermiene og gir dem ekstra næring til deres ferd gjennom de mannlige og eventuelt kvinnelige kjønnskanalene. Den største av disse kjertlene er prostata, som omkranser den øvre del av urinrøret der urinrøret forlater urinblæren. Prostataproblemer kan derfor påvirke både kjønnsorgansystemet og urinveissystemet.

Penis

Tverrsnitt av penis

Urinrøret er mye lengre hos mannen enn hos kvinnen. I penis er urinrøret omgitt av et svampliknende, svært blodrikt vev som muliggjør ereksjon når blod forbigående fyller svampvevet. Lengden av det mannlige urinrøret utgjør en effektiv beskyttelse mot infeksjoner i urinveiene og i kjønnsorganene. Slike infeksjoner er derfor sjeldnere blant menn enn blant kvinner.

Sykdommer i mannlige kjønnsorganer

Sykdommer i de mannlige kjønnsorganene og nedre urinveier deles enklest inn etter hvilken anatomisk struktur som er syk: Testiklene, bitestikkelen, pungen, sædlederen, prostata, urinblæren eller penis. De vanligste sykdommene er infeksjoner, godartede og ondartede svulster.