Informasjon

Premenstruelt syndrom (PMS)

PMS er plager som er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og som forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen. Vanlige fysiske symptomer er ømme bryster, vektøkning, hevelse i føttene, hodepine, magesmerter, akne og tap av energi.

PMS har typisk psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger, angst, spenninger, gråtetokter, konsentrasjonsproblemer, søvnproblemer og rastløshet. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Hva er premenstruelt syndrom (PMS)?

PMS er psykiske og/eller kroppslige plager som er tilbakevendende i perioden før menstruasjonsblødningen, og som forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen.

De vanligste psykiske symptomene er irritabilitet, humørsvingninger, nedsatt stemningsleie, angst, spenninger, aggressivitet, gråtetokter, konsentrasjonsproblemer, rastløshet, søvnproblemer, følelse av å miste kontrollen.

De hyppigste kroppslige symptomene er ømme bryster, følelse av utesing i kroppen, eventuelt vektøkning og hevelse i føttene, hodepine, økt bukomfang, magesmerter, hudforandringer (akne), økt matlyst, tap av energi. Vektøkning kan forekomme uten PMS, og det er ikke en nødvendig del av PMS. Symptomene kan variere fra måned til måned. Forverring av kroniske sykdommer som astma, allergi, epilepsi eller migrene er en egen variant av det premenstruelle syndromet.

pms
Animasjon av premenstruelt syndrom (PMS)

Milde til moderate symptomer på PMS forekommer hos 20-30 prosent, mens symptomer på en mer plagsom tilstand som kan føre til sykefravær, ses hos tre til fem prosent. Symptomene starter som regel i 20-35 årsalderen, og de er mest fremtredende blant kvinner mellom 30 og 40 år.