Informasjon

Vask av underlivet

Vask av underlivet med vann, såpe og vaskeklut skal kun gjøres på utsiden. Innvendig vask kan øke risikoen for underlivsproblemer som utflod og svie. Skjeden renser seg selv innvendig gjennom den naturlige utflod. I skjeden finnes det bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren, og som ikke bør vaskes bort.

Plager som følge av feil hygiene

Feil hygiene i og rundt skjeden kan gi en rekke symptomer og plager, f.eks.

Skjeden skal være "sur"

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være gunstig. Bakterien Lactobacillus sørger for at dette miljøet forblir gunstig ved å produsere melkesyre. Det er således viktig med et "surt" miljø i skjeden.

Vask ikke vekk Lactobacillus

Men Lactobacillus er svært følsom for fremmede stoffer, som for eksempel alle typer såper. Skulle Lactobacillus forsvinne, vil miljøet bli mindre surt, og bakteriene som rengjør, begynner å irritere skjeden i stedet for å gjøre jobben sin innen renhold. Dermed vil all vasking med såpe skape en "ond sirkel": Dess mer såpe, dess verre blir det.

Allergi og irriterende stoffer

Andre irriterende stoffer som kan påvirke miljøet i skjeden kan finnes i truseinnlegg. Mange bruker truseinnlegg nesten daglig. Blant annet er mange innlegg klorbleket for å ha en så hvit farge som mulig. Klor virker irriterende på slimhinnene, og miljøet forstyrres. Det samme kan skje ved at enkelte kvinner er allergiske overfor enkelte kunstfibere i moderne truser.

Anbefalt hygiene

For å opprettholde eller bedre miljøet i skjeden anbefales følgende:

 • Vask underlivet og de ytre kjønnsorganene forsiktig kun utenfra med vann og mild uparfymert såpe hver dag
 • Under mensen kan du ha behov for vask oftere enn én gang daglig. Bruk gjerne vann uten såpe etter morgenvasken 
 • Innvendig vask av skjeden er ikke nødvendig. Skjeden renser seg selv gjennom den naturlige utflod. Innvendig vask kan forstyrre den normale bakteriesammensetning i skjeden og anbefales derfor ikke. Det er ingen bevis for at innvendig vask etter samleie beskytter mot kjønns- eller underlivsinfeksjoner 
 • Det kan være lurt å unngå parfymert såpe, gel, antiseptiske midler og tamponger
 • Bruk ikke truseinnlegg uten at det er strengt tatt nødvendig (ved mens)
 • Bruk helst truser i ren bomull
 • Bruk av intimspray og deodorant i skrittet kan virke irriterende
 • Dersom du har tilbakevendende underlivsplager som kan skyldes forstyrrelser i skjedens bakteriesammensetning, kan du forebygge på følgende måte:
  • Bruk en kur med Multi-Gyn gel, Lactal Balance gel eller Vivag Balance vagitorier eller lignende, for eksempel annenhver måned - de fås kjøpt reseptfritt på apoteket

Det kan ta noe tid

Som ellers i livet; det finnes ingen lettvint vei til suksess. Det kan ta litt tid å få skjedemiljøet tilbake til det gamle gode. Du kan oppleve tilbakefall underveis. Men langsomt vil soppinfeksjoner og annen irritasjon bli sjeldnere og sjeldnere. Hvis du er i tvil om du har en infeksjon i skjeden som behøver behandling, bør du snakke med kvalifisert helsepersonell. Imidlertid er det viktig at du alltid tenker på riktig intimhygiene, inntil det blir en vane for deg og faller naturlig i ditt daglige liv. 

Vil du vite mer?

 

Kilder

Referanser

 1. Mayo Clinic. Vagina: What's normal, what's not. [Internett]. Mayo Clinic: Feb 11, 2020. Accessed Dec 07, 2021. www.mayoclinic.org