Informasjon

Vask av underlivet

Vask av underlivet med såpe og vaskeklut kan øke risikoen for underlivsproblemer som utflod og svie. I skjeden finnes det bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren, og som ikke må vaskes bort.

Plager som følge av feil hygiene

Feil hygiene i og rundt skjeden kan gi en rekke symptomer og plager, f.eks.

Skjeden skal være "sur"

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være gunstig. Bakterien Lactobacillus sørger for at dette miljøet forblir gunstig ved å produsere melkesyre. Det er således viktig med et "surt" miljø i skjeden.

Vask ikke vekk Lactobacillus

Men Lactobacillus er svært følsom for fremmede stoffer, som for eksempel alle typer såper. Skulle Lactobacillus forsvinne, vil miljøet bli mindre surt, og bakteriene som rengjør, begynner å irritere skjeden i stedet for å gjøre jobben sin innen renhold. Dermed vil all vasking med såpe skape en "ond sirkel": Dess mer såpe, dess verre blir det.

Allergi og irriterende stoffer

Andre irriterende stoffer som kan ødelegge miljøet, er for eksempel allergi mot truseinnlegg. Mange jenter bruker truseinnlegg nesten daglig. De fleste innleggene er klorbleket for å ha en så hvit farge som mulig. Klor virker irriterende på slimhinnene, og miljøet forstyrres. Det samme kan skje ved at enkelte kvinner er allergiske overfor enkelte kunstfibre i moderne truser.

Anbefalt hygiene

For å opprettholde eller bedre miljøet i skjeden anbefales følgende:

 • Unngå såpe (alle typer), vaskeklut og tamponger
 • Bruk ikke truseinnlegg uten at det er strengt tatt nødvendig (ved mens)
 • Bruk helst truser i ren bomull
 • Bruk av intimspray og deodorant i skrittet er svært uheldig
 • Dersom mulig:
  • Skyll skjeden med en hånddusj/bidet etter toalettbesøk
  • Skyll skjeden etter samleie
 • Dersom du har problemer som nevnt ovenfor, kan du forebygge på følgende måte:
  • Bruk Gynophilus eller Vivag stikkpiller hver kveld i 14 dager, for eksempel annenhver måned - de fås kjøpt reseptfritt på apoteket.
  • Alternativt: Skyll skjeden hver kveld med melkesyreblanding. Husk å bruke hele den utblandede mengden. Gjør dette for eksempel i en 14 dagers periode annenhver måned. Du kan også bruke 7,5 prosent husholdningseddik: To spiseskjeer blandet ut i en desiliter kokt vann.

Det kan ta noe tid

Som ellers i livet; det finnes ingen lettvint vei til suksess. Det kan ta lang tid å få skjedemiljøet tilbake til det gamle gode. Du vil sikkert oppleve flere tilbakefall underveis. Men langsomt vil soppinfeksjoner og annen irritasjon bli sjeldnere og sjeldnere. Imidlertid er det viktig at du alltid tenker på riktig intimhygiene, inntil det blir en vane for deg og faller naturlig i ditt daglige liv. 

Vil du vite mer?