Informasjon

Beina, underekstremitetene

Beina består av lår, legg og fot. Et annet navn på beina er underekstremiteter.

Hopp til innhold

Beina består av lår, legg og fot. Et annet navn på beina er underekstremiteter.

Knoklene

Lårbeinet (femur) er en rørknokkel. Det er bundet til bekkenet ved hjelp av et kuleledd (hofteleddet), noe som gjør at beinet kan beveges i mange retninger. Rundt leddet ligger det flere leddbånd som virker som beskyttelse og støtte.

I leggen finner vi to bein, skinnbeinet (tibia) og leggbeinet (fibula). Disse er i likhet med lårbeinet også rørknokler. Skinnbeinet, leggbeinet og lårbeinet danner i møtepunktet kneleddet. Leddet blir støttet av mange leddbånd. Inne i kneleddet ligger meniskene. Disse er bruskskiver mellom lårbeinet og skinnbeinet og er viktige for å redusere friksjonen i kneleddet samt å sørge for at kroppsvekten blir spredd ut over en større flate. Inne i kneleddet finner vi også korsbåndene. De sørger for at lårbeinet og skinnbeinet holdes stabilt på plass i forhold til hverandre i kneleddet.

Blodforsyning

Beina får sin blodforsyning fra lårpulsåren, arteria femoralis. Den passerer ned til knehasen som arteria poplitea, og deler seg der i tre grener som forsyner leggen og foten med blod.

Nerveforsyning

Nervene til beina kommer fra nedre del av ryggsøylen og brer seg ut i hofteregionen og nedover beina. Nervus ischiadicus er blant disse nervene og er den tykkeste nerven i kroppen med en diameter på omkring 13 mm. Nerven går ned på baksiden av låret og deler seg litt før knehasen i nervus tibialis og nervus fibularis. Ved isjias kommer denne nerven i klem i ryggen. Siden nerven blant annet formidler signaler fra bena, medfører isjias utstrålende smerter i bena selv om skaden befinner seg i ryggen.

Vil du vite mer?