Informasjon

Bekkenet

Bekkenet (pelvis) består av to hoftebein, korsbeinet  og halebeinet.

Hopp til innhold

Oppbygning av bekkenet

Bekken

Bekkenet (pelvis) består av to hoftebein, korsbeinet og halebeinet. På hver side er hoftebeinet det dominerende beinet. Hoftebeinet inneholder hofteskålen hvor lårbeinet danner forbindelse med bekkenet i hofteleddet. Fortil forenes de to hoftebenene i blygbeinet (symfysen), og baktil i et ledd med korsbeinet. På denne måten dannes det en fullstendig beinring.

Viktige organer som ligger innenfor eller passerer gjennom bekkenet, er tarm, urinveier, kvinnelige kjønnsorganer, kar og nerver.

Bekkenet og fødsel

Det er forskjell på det mannlige og det kvinnelige bekkenets oppbygning. Kvinnens bekken er bredere og lavere enn mannens. Denne formen på bekkenet gjør kvinnene i stand til å kunne føde barn. Målinger viser at det ikke er særlig stor forskjell på det lille bekkenets størrelse hos kvinner. Det er mye mindre forskjell her sammenliknet med andre knokler i kroppen.

Det er sjelden at bekkenstørrelsen er noe problem ved fødselen. Er bekkenet for lite, kan det for eksempel skyldes at det er skjevt på grunn av sykdom som rakitt eller at kvinnen tidligere har hatt et bekkenbrudd.

Vil du vite mer?