Informasjon

Biskjoldkjertlene

Biskjoldkjertlene produserer paratyreoideahormon som er viktig i forbindelse med kroppens kalsiumregulering.

Hopp til innhold

Hva er biskjoldkjertlene?

I de fire hjørnene av skjoldkjertelen (tyreoidea), men uavhengig av denne kjertelen, er det fire biskjoldkjertler eller paratyreoideakjertler. Hver av biskjoldkjertlene er på størrelse med en perle. De produserer paratyreoideahormon (PTH).

Funksjonen til paratyreoideahormonet

PTH er viktig i forbindelse med kroppens kalsiumregulering. Kalsium har flere funksjoner i kroppen, blant annet er det en viktig komponent i skjelett og tenner. Også i forbindelse med muskelsammentrekning og ledning av nerveimpulser spiller kalsium en vesentlig rolle. Det er svært viktig at mengden kalsium i blodet og i cellene er nøye regulert.

PTH samarbeider med hormonet calcitonin (som produseres i skjoldkjertelen) og vitamin D om reguleringen av kalsiumkonsentrasjonen i kroppen. PTH skilles ut ved lavt kalsiuminnhold i blodet. Hormonet virker på bein, nyrer og tarm når det skal justere kalsiumkonsentrasjonen til akseptabelt nivå. Vitamin D kan vi få i oss gjennom maten vi spiser eller fra solen.

Calcitonin har motsatt effekt av PTH og vitamin D. Hormonet skilles ut i skjoldkjertelen ved høy konsentrasjon av kalsium i blodet. Effektene er hemmet nedbryting av beinvev og økt tap av kalsium i urinen.

Vil du vite mer?