Informasjon

Beina, underekstremitetene

Beina består av lår, legg og fot. Et annet navn på beina er underekstremiteter.

Beina består av lår, legg og fot. Et annet navn på beina er underekstremiteter.

Knoklene

Lårbeinet (femur) er en rørknokkel. Det er bundet til bekkenet ved hjelp av et kuleledd (hofteleddet), noe som gjør at beinet kan beveges i mange retninger. Rundt leddet ligger det flere leddbånd som virker som beskyttelse og støtte.

Lårbeinets anatomi.jpg
Strukturer i kneet.jpg

 

I leggen finner vi to bein, skinnbeinet (tibia) og leggbeinet (fibula). Disse er i likhet med lårbeinet også rørknokler. Skinnbeinet, leggbeinet og lårbeinet danner i møtepunktet kneleddet. Leddet blir støttet av mange leddbånd. Inne i kneleddet ligger meniskene. Disse er bruskskiver mellom lårbeinet og skinnbeinet og er viktige for å redusere friksjonen i kneleddet samt å sørge for at kroppsvekten blir spredd ut over en større flate. Inne i kneleddet finner vi også korsbåndene. De sørger for at lårbeinet og skinnbeinet holdes stabilt på plass i forhold til hverandre

Blodforsyning

Viktige arterier til beina er arteria femoralis, arteria poplitea, arteria fibularis og arteria tibialis. Førstnevnte arterie går nedover på fremsiden av låret og forsyner musklene i denne regionen. I området rundt kneet skifter arterien navn til ateria poplitea og ligger da på baksiden i knehasen. Denne arterien deler seg i tre arterier som går til leggen. Arteria fibularis går på leggens bakside, mens arteria tibialis sender en gren både til leggens fremside og bakside.

Nerveforsyning

Rygg med ryggmarg og perifere nerver

Nervene til beina kommer fra to nervefletninger, lumbalnervefletningen og sakralnervefletningen. Fra disse fletningene går det av mange nerver som brer seg ut i hofteregionen og nedover beina. Nervus ischiadicus kommer fra sakralnervefletningen og er den tykkeste nerven i kroppen med en diameter på omkring 13 mm. Nerven går ned på baksiden av låret og deler seg litt før knehasen i nervus tibialis og nervus fibularis. Ved isjias kommer denne nerven i klem i ryggen. Siden nerven blant annet formidler signaler fra bena, medfører isjias utstrålende smerter i bena selv om skaden befinner seg i ryggen.

Vil du vite mer?