Informasjon

Binyrene

Binyrene består av binyrebarken og binyremargen. Hver av de to områdene produserer hormoner som er livsviktige.

Hopp til innhold

Hva er binyrene?

Binyrene er hormonkjertler. Du har to binyrer. De ligger inntil hver nyre, over toppen av nyren. Kjertlene er flate og noe avlange, og måler ca. 1 cm tykkelse, 3 cm bredde og er ca. 5 cm lange. Hver binyre består av to hoveddeler. Den ene delen er binyremargen (medulla) som ligger sentralt i kjertelen. Den andre delen er binyrebarken (cortex) som er det ytre laget i kjertelen.

Hormoner fra binyremargen

Binyremargen produserer to hormoner, adrenalin og noradrenalin (katekolaminer). Disse hormonene spiller en viktig rolle i kontrollen av hvor raskt hjertet ditt slår, blodtrykket og kroppen sin reaksjon på stress eller akutte belastninger. Signaler fra hjernen stimulerer binyrene til å produsere og skille ut disse hormonene.

Hormoner fra binyrebarken

Binyrebarken produserer tre typer av det vi betegner kortikosteroid-hormoner.

Hormonene i den ene gruppen - mineralkortikoidene - kontrollerer konsentrasjonen og balansen av ulike kjemikalier i kroppen din. De hindrer blant annet at for mye natrium og vann tapes i urinen. Det viktigste enkelthormonet i denne gruppen er aldosteron.

Hormonene i den andre gruppen - glukokortikoidene - har en rekke oppgaver. En er å bidra til å omdanne karbohydrater som stivelse til energikilden glykogen i leveren din. Kortisol er det viktigste hormonet i denne gruppen (når dette gis i tablettform heter hormonet hydrokortison).

Den tredje gruppen består av mannlige hormoner som kalles androgener (testosteron) og kvinnelige hormoner som kalles østrogen og progesteron. Disse hormonene påvirker kjønnsmodningen og kjønnsdriften. Den største mengden kjønnshormoner produseres av testiklene og eggstokkene. Begge kjønn produserer både mannlige og kvinnelige kjønnshormoner, men androgener dominerer blant menn og østrogen og progesteron hos kvinner.

Overordnet kontroll av produksjonen

Produksjonen av alle kortikosteroid-hormonene unntatt aldosteron, kontrolleres av hypofysen. Aldosteronproduksjonen stimulerer av hormonet renin, som produseres av nyrene.