Informasjon

Hodeskallen

Skjelettet i hodet kalles for hodeskallen (kraniet). Hodeskallen består av to deler: hjerneskallen og ansiktsskjelettet.

Skjelettet i hodet kalles for hodeskallen (kraniet). Hodeskallen består av to deler: hjerneskallen og ansiktsskjelettet.

Hjerneskallen

Hjerneskallen har form omtrent som et egg og ligger rundt hjernen og høre- og likevektsorganet. Den består av et ”tak” og et ”gulv”.

”Taket” har en jevn krumning og består av en pannedel, en issedel, en bakhodedel og en tinningdel på hver side. Disse delene er festet til hverandre ved hjelp av ubevegelige ”ledd” som kalles suturer. Suturene likner sømmer slik at det kan se ut som om hjerneskallens flate knokler er ”sydd sammen”. Hos spedbarn har disse leddene en viss tøyelighet, noe som gjør at barnets hode under fødselen til en viss grad kan tilpasse seg fødselskanalen.

"Gulvet" i hjerneskallen har en mer uregelmessig form. Det består av mange hull hvor blodkar, nerver og ryggmargen trenger inn og ut gjennom skallen.

Ansiktsskjelettet

Ansiktsskjelettet støtter og beskytter ansiktets strukturer. Det består av overkjeveskjelettet, underkjeven og tungebenet. Overkjeveskjelettet består av 6 par ben og 1 uparet. De er gjennom suturer fast forbundet med hverandre og hjerneskallen.

I skallens ansiktsdel finnes begge øyehulene, den benete delen av nesen som er skilt fra munnhulen med en benplate. Overkjeveskjelettet rommer også bihulene. På siden av skallen finnes åpningen til ytre øregang. Like foran denne finnes kjeveleddet som er forbindelsen mellom tinningbenet og underkjeven.

Ansiktsskjelettet har flere små hull der små blodårer og nerver passerer gjennom.

Hjernehinnene

Rundt hjernevevet og ryggmargen ligger det tre hinner: senehinnen, spindelvevshinnen og innerst årehinnen. Årehinnen trenger ned i alle furer i hjernevevet og forsyner de ytre delene av hjernevevet med blod. Det meste av blodforsyningen til hjernen kommer imidlertid fra kar som trenger inn gjennom bunnen i hjerneskallen.

Mellom spindelvevshinnen og årehinnen ligger hjernevæsken, cerebrospinalvæsken. Den omgir hjernen og ryggmargen, og vi finner den også i hulrom inne i hjernen. Cerebrospinalvæsken har flere viktige funksjoner, blant annet bidrar den til å fjerne avfallstoffer fra hjernen og demper støtskader mot hodet.