Nyhetsartikkel

Nyrene

Vi kan leve et normalt liv med bare én fungerende nyre, og nyrene kan fungere godt selv med bare 20 prosent funksjon. Men uten nyrefunksjon kan vi ikke overleve.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyrene er et par bønneformede organer som befinner seg på hver sin side av ryggsøylen. De er på størrelse med en knyttneve. Den venstre nyren er litt større enn den høyre, fordi leveren krever mer plass på høyre side. For å finne nyrene kan du sette hendene dine på hoftene, og la dem skli opp til du kjenner de nederste ribbeina. Sett tommelfingeren i ryggen. Nyrene er omtrent der tommelfingeren din treffer.

Takket være nyrene kan vi spise mat, medisiner, vitaminer, tilskudd og ta til oss væske uten at vi trenger å bekymre oss for at giftige biprodukter skal bygge seg opp til skadelige nivå.

Renser blodet for avfall og overflødig væske

Nyrene har mange vitale funksjoner, men den viktigste oppgaven til nyrene er å fjerne avfallsprodukter og overflødig væske fra blodet. Arbeidet i nyrene gjøres i hovedsak av små enheter som vi kaller nefroner. Et nefron består av et nøste med ørsmå blodårer (glomerulus) og et rørsystem (tubuli). I glomerulus filtreres ut store mengder væske, nødvendige bestanddeler i blodet og avfallsstoffer. Fra glomerulus kommer den filtrerte væsken over i rørsystemet der det meste av væsken og livsviktige stoffer tas opp igjen i blodet. Nefronene er lange og ekstremt tynne rør som, om de ble koblet sammen, ville blitt hele 80 kilometer langt.

Når vi blir født, har vi omtrent 1 million nefroner, men vi mister ca. 100 000 for hvert tiår. Derfor avtar nyrefunksjonen noe med alderen. Nyrene er forbundet med urinblæren via urinlederne. I urinblæren samles overflødig væske og avfall som urin. Derfra blir urinen skylt ut av kroppen via urinrøret. Det rensede blodet føres tilbake til resten av kroppen via nyrevenen.

Neste side