Informasjon

Tennene

Tennene hos mennesker kommer i to sett: melketenner og permanente tenner. Alle de permanante tennene er vanligvis på plass omkring 18-års alder.

Melketennene

Det er 20 melketenner. De består av fire fortenner, to hjørnetenner og fire jeksler (molarer) i henholdsvis overkjeven og underkjeven. Melketennene starter å bryte frem omkring 6 måneders alder, og alle melketennene er vanligvis på plass omkring 2 års alderen. Melketennene løsner og faller ut mellom 6 og 12 års alder.

Permanente tenner

Melketennene blir etter hvert erstattet av permanente tenner fra 6 års alder. Alle tennene er vanligvis på plass omkring 18 års alder. De permanente tennene omfatter fire fortenner, to hjørnetenner, fire premolarer og seks molarer i henholdsvis overkjeven og underkjeven. Det vil si totalt 32 tenner.

Tannens oppbygning

Tannen

Det vi ser av tannen, kalles kronen, og den stikker opp av tannkjøttet (gingiva). Emalje er det ytterste laget til kronen og den hardeste strukturen i kroppen. Innenfor emaljen finnes dentin, et beinliknende materiale. Det innerste laget er pulpa, et bløtvev som innholder nerver og blodårer.

Tilsvarende har tannens røtter sement som det ytterste laget, dentin i midten og pulpakanalen i sentrum. Blodårene og nervene kommer inn i pulpakanalen via små hull i kjevebeina.

Tannen holdes på plass i sin sokk ved hjelp av små leddbånd (periodontium) som binder tannen til strukturer i kjevebeinet.

Sykdommer i tennene

Den hyppigste sykdommen i tennene er tannråte. Andre vanlige tilstander er betennelse i tannkjøttet og i tannroten. Noen får problemer med visdomstenner som ikke klarer å bryte frem. Tannskader er også ganske hyppige.