Informasjon

Åreforkalkning, aterosklerose

Aterosklerose er avleiringer av kolesterol på innsiden av arteriene. Aterosklerosen øker med mengden kolesterol og mettet fett i kosten. Risikoen for å ha aterosklerose gjenspeiles i blodets kolesterolinnhold og øker med alderen.

Aterosklerose

Arterier

Arteriene er de blodårene som frakter blod fra hjertet til resten av kroppen. Når du er ung og frisk, har arteriene en glatt innside, og de er elastiske nok til å tilpasse seg store blodtrykksvariasjoner, slik at blodet passerer fritt gjennom blodåren.

Aterom og plakk

Aterosklerose - lengdesnitt 1
Aterosklerose, utvikling

Noen ganger oppstår fettavleiringer på innsiden av arteriene. Disse avleiringene starter ofte på steder der arterien deler seg, eller der innsiden av karveggen (endotelet) er noe skadet. En slik fettavleiring betegnes et aterom. Et plakk er en stor aterom-masse. Utviklingen av et plakk starter med at kolesterol "graver" seg inn i veggen på blodåren. Kroppen forsøker å reparere denne skaden, det dannes arrvev som gjør karveggen tykkere og stivere og innvendig blir blodåren smalere. Ettersom mer kolesterol avleires, blir blodstrømmen inne i karet stadig dårligere. Dette betegnes i medisinsk terminologi for aterosklerose og er blant annet årsaken til koronar hjertesykdom.

Neste side