Informasjon

Aromaterapi - Vil lindre med duft og massasje

Aromaterapi bruker oljer og lukt i behandlingen, vanligvis i forbindelse med massasje. Mange av dem som bruker behandling med aromaterapi, ønsker å lindre stressrelaterte plager.

Temaside om Korona

Aromaterapi betyr behandling med lukt, og det er en populær form for alternativ/komplementær behandling i Norge. Bruk av aromatiske oljer og massasje var vanlig i det gamle Egypt, mens bruk av aromatiske oljer til å behandle infeksjoner var vanlig i oldtidens Roma og Hellas.

Kombinasjon av massasje og duft

Den aromaterapien som blir brukt i dag, er en kombinasjon av massasje og bruk av eteriske oljer. De eteriske oljene har ulike egenskaper, og forskjellige deler av plantene blir brukt. Dette er blant annet frø, rot, stengel, kvae, bark, blomst, blad, greiner, nåler, bær eller frukt. Dersom de eteriske oljene blir brukt sammen med massasje, blir de blandet ut med vegetabilske oljer.

Eteriske oljer kan også brukes i badevannet, som inhalasjon, kompresser, eller gjennom annen form for luktpåvirkning (for eksempel potpurri, duftelys). En behandlingstime starter som regel med at terapeuten stiller deg noen spørsmål, slik at han/hun velger ut de oljene han/hun mener passer best til deg.

Forebyggende eller stressdempende

I følge behandlerne påvirker oljene hele organismen, og de støtter og styrker slik hele mennesket. Mange av de som benytter seg av aromaterapi, kommer på grunn av stress eller stressrelaterte plager. Andre årsaker kan være for å lindre muskelverk, som forebyggende behandling, komplementær behandling i forbindelse med sykdom, etterbehandling, for å styrke immunforsvaret, dempe revmatiske smerter, bedre luftveislidelser, lindre menstruasjonssmerter eller som hjelp mot søvnproblemer. En behandlingstime kan vare opp til 90 minutter, og du kan bli bedt om å vente med å dusje i noen timer. Dette er fordi terapeuten vil at oljene skal få god tid til å virke.

Geraniumolje kan hjelpe mot angst

I følge ODIN foreligger det utilstrekkelig datagrunnlag for vurdering av hele behandlingspakken. De fleste studier som omhandler deler av behandlingen, er metodisk mangelfulle. Men en studie (den eneste) som er utført metodisk tilfredsstillende, viser at inhalering av geraniumolje kan virke angstdempende. Mange små, men ikke metodisk tilfredsstillende, studier viser at lavendel også kan ha effekt mot angst.

Det er dokumentert at det er risiko for forgiftning dersom du drikker/svelger eteriske oljer. Det er også fare for allergiutvikling ved bruk av oljer direkte på huden. Det er beskrevet krampetilstander hos barn som har inhalert peppermynteolje. Det frafrådes å behandle barn under 30 måneder med aromaterapi. Vurderer du slik behandling av eldre barn, bør du diskutere dette med legen din først.

Kan ha giftig effekt

I følge amerikanske Intelihealth tror man at noen eteriske oljer kan ha en giftig effekt på hjerne, lever og nyrer ved langvarig bruk. Eteriske oljer med rosmarin, salvie og einer kan i store mengder få livmoren til å trekke seg sammen og de frarådes å bruke ved svangerskap. Aromatiske oljer som har en beroligende effekt, eller kan få deg til å bli trett, for eksempel kamille og lavendel, kan forsterke effekten av andre medikamenter med samme virkning.

I likhet med andre alternative/komplementære behandlingsmetoder må du ikke erstatte eller avslutte vanlig skolemedisinsk behandling til fordel for bruk av aromaterapi. Selv mener behandlerne at aromaterapi kombinert med skolemedisin vil gi svært gode resultater.