Nyhetsartikkel

Finner ingen bevis på at homeopati virker

Det australske forskningsrådet NHMRC har ikke funnet bevis for at homeopati har effekt mot helseplager.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en ny, rapport som er utarbeidet av australske National Health and Medical Research Council (NHMRC), har forskerne utført en grundig gjennomgang av aktuell forskning på temaet homeopati. Dette er en del av NHMRC sitt ansvar for å gi kvalifiserte råd om helsetjenester til befolkningen.

De konkluderer med at det ikke er noen gode kvalitetsbevis som støtter påstanden om at homeopati er en effektiv behandling for helseplager.

Konklusjonen er basert på resultatene av en vurdering av mer enn 1800 artikler. Av disse oppfylte 225 studier kriteriene for å bli inkludert i metaanalysen.

Les hele rapporten her

Advarer kronisk syke

Homepoati

Ifølge NHMRC er homeopati er en type komplementær og alternativ medisin. Den er basert på to hovedideer: at stoffer som kan forårsake sykdom eller symptomer hos en frisk person kan, i svært små doser, behandle disse symptomene hos en person som er syk; og at molekyler i svært fortynnede stoffer beholder et minne om det opprinnelige stoffet.

Forfatterne bak rapporten skriver at på nåværende tidspunkt finnes det ingen studier med god nok studiedesign og som er pålitelige nok som kan underbygge bruken av homeopati.

Derimot advarer forskerne kronisk syke og andre pasienter med alvorlige lidelser mot å bruke denne behandlingsmetoden framfor vitenskapelig dokumentert behandling.

Administrerende direktør ved NHMRC, professor Warwick Anderson, sier at alle medisinske behandlinger og intervensjoner bør understøttes av pålitelig forskning. NHMRC sin gjennomgang viser at det ikke er noen gode kvalitetsbevis som støtter påstanden om at homeopati virker bedre enn placebo.

Spesielt understreker han at homeopati ikke bør brukes til å behandle tilstander som er kroniske, alvorlige, eller kan bli alvorlige. Han advarer med at personer som velger homeopati kan sette helsen sin i fare hvis de avviser eller forsinker behandlinger med god dokumentasjon for sikkerhet og effektivitet.

Han hevder at helsepersonell alltid bør tilby behandlinger og terapi basert på den beste tilgjengelige kunnskapen.

Inviterte publikum til å bidra

Bakgrunnene for studier er ifølge NHMRC at publikum skal ha tilgang til uavhengige råd av høy kvalitet når det gjelder å ta beslutninger om egen helse.

- Den viktigste konklusjonen fra denne undersøkelsen er at man ikke bør stole på homeopati som en erstatning for dokumenterte og effektive behandlinger, sier han i nyhetsmeldingen.

NHMRC er klar over at det vil komme sterke reaksjoner på rapportens konklusjon og skriver at de vet at mange har andre synspunkter når det kommer til denne type behandling. De inviterte publikum til å sende inn informasjon og bevis, som alle ble vurdert av et ekspertutvalg.

Kilder

Referanser

  1. https://www.nhmrc.gov.au/guidelines-publications/cam02