Informasjon

Helhetsterapi: Ønsker å behandle hele mennesket

Helhetsterapeuter benytter seg av flere former for komplementær/alternativ behandling. Målet med behandlingen er å sørge for ubegrenset og fri flyt av livsenergi gjennom kropp, hjerne og ånd.

Helhetsterapi er komplementær/alternativ behandling der utøveren benytter seg av ulike former for komplementær behandling. Behandlingen blir tilpasset behovene og ønskene til hver enkelt, og tar sikte på å behandle hele mennesket. Som ved de fleste andre komplementære behandlingsmetoder, er meningen å finne en behandling som skal sette i gang kroppens evne til å helbrede seg selv.

Meridianlæren er sentral

Behandlingsformer som ofte inngår i helhetsterapi, er kinesiologi, fotsoneterapi, meridiandrenasje, øreakupunktur, aromaterapi, kostveiledning og Bachs blomstermedisin.

I følge Helhetsterapiforbundet er meridianlæren sentral i de fleste av disse behandlingsmetodene. Det er dette som knytter dem sammen og sørger for helheten, og det er i meridianene - energibanene - de ønsker å sørge for fri flyt av livsenergi.

Meridiandrenasje / Akupunktterapi

Denne behandlingsmetoden baserer seg på bruk av de samme meridianene som blir brukt i akupunktur. Istedenfor akupunkturnåler bruker behandleren tuppen av en butt metallstav. Denne trekkes langs meridianene. Slik skal blokkeringer i energibanene løses opp for at personen som behandles, skal oppnå energibalanse.

Øreakupunktur / Auricoloterapi

Øre aku-punkt
Øre aku-punkt

Denne behandlingsformen er mer beslektet med soneterapi enn akupunktur, og klassifiseres som refleksologi. Behandlingen går ut på at terapeuten stimulerer visse punkter i øret. Øret fungerer som et kart over kroppen og har over 100 punkter som tilsvarer forskjellige steder og organer. Behandlingen kan utføres med elektrisk akupunktur, laser, akupunkturnåler, små nåler som skal være der i noen dager, eller trykk. Noen bruker også små frø som de fester til øret med en plasterlapp.

Kartet over ørepunktene som skal stimuleres, ser ut som et foster/barn slik det ligger i hodeleie i livmoren. Terapeuter som utøver øreakupunktur mener at en skade eller belastning i kroppen vil gi et ømt sted i ørebrusken. Øreakupunktur blir blant annet brukt som en del av tobakksavvenningskurer. Det finnes en liten studie som viser at bruk av hånd-, fot- eller ørerefleksologi kan lindre PMS plager.

Effekt

Ifølge NAFKAM (Nasjonalt forsningssenter innen komplementær og alternativ medisin) finnes det få definerende opplysninger om helhetsterapi. Helhetsterapiens komplekse univers av individualiserte behandlingspakker gjør det vanskelig å forske på og dra konklusjoner på systemnivå om behandlingen virker eller ikke, skriver de. Etter NAFKAMs kriterier finnes det ikke solid vitenskaplig dokumentasjon som støtter at helhetsterapi virker.

Vil du vite mer?

 

Kilder

Referanser

  1. NAFKAM: Helhetsterapi nafkam.no