Nyhetsartikkel

Homøopati ingen virkning utover placebo

En ny, stor studie finner ingen effekt av homøopatimedisin utover placeboeffekten.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er gjennomført i regi av britiske National Health and Medical Research Council.

Totalt 57 systematiske oversikter som inneholder 176 individuelle studier ble gjennomgått.

Den britiske undersøkelsen har satt 68 forskjellige sykdommer under lupen, men de kunne ikke finne noen bevis på at homøopati var mer effektiv enn placebo ved noen av disse sykdommene.

Homøopati er en type komplementær og alternativ medisin. Den er basert på to hovedideer: 1. At stoffet som kan forårsake sykdom eller symptomer hos friske, kan brukes - i svært små doser - til å behandle disse symptomene hos syke. 2. At kroppen kan gjenkjenne molekyler selv i svært lave konsentrasjoner.

Les også: Homøopati - et omdiskutert alternativ

Ingen pålitelige bevis

homeopat1

I en blogg i British Medical Journal, skriver forsker i medisin og forfatter bak studien, Paul Glaszious, at homøopati er en terapeutisk blindgate. Han konkluderer med at det ikke finnes noen bevis på å at homøopati er nyttig som behandling for noen sykdommer.

I bloggen skriver han at han startet forskningen med å være nysgjerrig på om alternativ behandling kan ha noen form for effekt. Videre skriver han at han mistet interessen etter å ha gått gjennom 176 studier der ingen viste noen effekt utover placebo.

Gjennomgangen konkluderer dermed med at det ikke var noen pålitelige bevis fra forskning på mennesker at homøopati er effektivt som behandling.

Glaszious avslutter blogginnlegget med at han godt forstår hvorfor Samuel Hahnemann - grunnleggeren av homøopati - var misfornøyd med medisinpraksisen i det 18. århundre, med blant annet årelating som behandlingsmetode. Han prøvde å finne et bedre alternativ. Men han tror også grunnleggeren ville blitt skuffet om han så resultatene av forskningen som er gjort.

Helsefarlig

Glaszious skriver at han er overrasket over at homøopati er blitt forsøkt som behandling mot så mange ulike tilstander. Han opplevde det som sjokkerende at homøopati er forslått som behandling mot for eksempel AIDS og malaria i Afrika.

Sett i lys av forskningen som nylig er gjort, mener han at det er grunn til å advare om at folk som velger homøopati som behandlingsform kan sette helsa i fare hvis de forkaster eller forsinker behandlinger som det er god dokumentasjon for.