Nyhetsartikkel

Lite hjelp i spikermatten

Å ligge på spikermatte skal ifølge reklamen lindre en rekke plager.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie fra Sverige viser imidlertid at spikermatten kun har beskjeden effekt.

Spikermatten hjelper verken mot kroniske smerter eller dårliger søvn, men har vist en viss effekt hos enkelte smertepasienter ved å dempe ”toppene” når smerten er som verst.

- Vi vet ikke hvorfor spikermattene minsker smertetoppene hos noen pasienter, sier leder av studien Anette Kjellgren ved Karlstad universitet til NHI.no.

Interessant fenomen

Likevel har hun noen mulige teorier: Det kan være at matten øker blodgjennomstrømningen i musklene, at konkurrerende stimuli i samme smerteområde gjør at smerten kjennes mindre, eller rett og slett placeboeffekt.

Hun understreker at dette er en liten studie, og at mer forskning kreves for å si noe sikkert.

- Men vi syntes fenomenet var så interessant at vi ville gjøre en systematisk studie, sier hun, og forteller at studien skal publiseres senere i vinter.

Plastpigger mot angst

Spikermatten kom som en farsott for et par år siden, og havnet i mange norske hjem. Matten skal hjelpe mot både stress, søvnløshet, angst, depresjoner og kroniske smerter.

Den mest brukte matten er på størrelse med et mellomstort håndkle, med mange små plastpigger. Disse piggene skal ifølge forhandler påvirke nervesystemet og aktivere produksjonen av kroppens endorfiner.

Dette skal blant annet gi en avslappende og smertelindrende effekt. I fjor ble spikermatten kåret til årets julegave av svenske Handelns Utredningsinstitut. Men det har så langt ikke blitt publisert vitenskapelige artikler som kan dokumentere effekten.

Testet i tre uker

I studien fra Karlstad har 35 pasienter mellom 21 og 81 år med langvarige smerter deltatt.

Smertepasienter har testet ut matten hver dag i tre uker. Forutsetningen for å være med var at de tidligere ikke hadde prøvd matten. Ifølge forskeren var det vanskelig å finne deltagere til studien, siden svært mange allerede hadde testet ut spikermatten

- Vi har målt en rekke psykologiske variabler og smerteindikatorer hos deltakerne både før, under og etter studien. Resultatet er klart. Behandlingen gir ingen målbar effekt på verken søvn, stress, angst eller vedvarende kroniske smerter, sier Kjellgren i en nyhetsmelding fra universitetet.