Informasjon

Nattlysolje

Nattlysolje er blant de hyppigst brukte kosttilskuddene og inneholder stoffer som påvirker betennelsesprosesser i kroppen. Selv om nattlysolje er et lovende naturlegemiddel, viser forskningen så langt skuffende effekter.

Nattlysolje, "evening primrose oil", utvinnes fra fruktene til kjempenattlysplanten (Oenothera biennis), som inneholder store mengder med frø. Opprinnelig kommer denne planten fra Nord- og Sør-Amerika, men den har nå spredd seg utover i Europa og deler av Asia1.

Røttene, stilkene, bladene og blomsterknoppene av nattlysplanten kan spises. Når røttene kokes, får de en nøtteaktig smak og minner om pastinakk, og de brukes i supper og stuinger. Unge blad kan tilsettes salater eller kokes som en grønnsak. Også blomstene er spiselige. Umodne frøstander kan kokes eller wokes, og frøene kan brukes som erstatning for valmuefrø på brød2.

Fra gammelt av har stilken og bladene til planten vært brukt til å lage ekstrakter eller omslag av blader for å lindre betennelser og små sår i huden. Oppkok av bladene har dessuten vært brukt innvortes mot fordøyelsesplager og sår hals. I nyere tid har nattlysolje vært mest brukt i behandlingen av sykdommer som er karakterisert ved kronisk betennelse (inflammasjon) - som atopisk eksem og leddgikt. Nattlysolje brukes også mot diverse plager hos kvinner, som smerter i brystene, overgangsbesvær, premenstruelle symptomer og til å lette fødsler.

Det finnes ikke gode vitenskapelige data om effekten av nattlysolje, men undersøkelser pågår for å avklare om denne naturmedisinen har effekt ved tilstander som diabetes, kreft, astma, svangerskapsforgiftning, schizofreni og ADHD.

Virkestoffer

Frøene til kjempenattlysplanten er rike på omega-6 fettsyrer (gammalinolensyre, GLA). Den terapeutiske effekten til nattlysolje tilskrives den direkte virkningen av omega-6 fettsyrene på immunceller3, såvel som deres indirekte effekt på stoffer som påvirker betennelsesreaksjoner i kroppen som prostaglandiner, cytokiner og cytokinmediatorer4. Omega-3 og omega-6 fettsyrer antas å påvirke ulike inflammatoriske og immunologiske sykdomsprosesser.

Neste side