Informasjon

Amygdalin og laetril ("vitamin B17")

Amygdalin og laetril - ofte kalt vitamin B17, er et plantestoff som inneholder giftstoffet cyanid. Disse er forbudt å bruke i Europa og USA.

Temaside om Korona

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av amygdalin og laetril/vitamin B17, basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Amygdalin og laetril (vitamin B17)

Laetril er en menneskeskapt form for amygdalin. Amygdalin er et plantestoff som finnes i noen nøtter, planter, og frø i frukt som aprikos og kirsebær. Noen steder omtales det som vitamin B17, men dette er ikke et vitamin.

Foreslått bruksområde

Laetril har vært brukt i kreftbehandling siden 1800-tallet. Ofte blir det gitt som en del av en spesiell diett, eller med høye doser av tilskudd.

Kommentar/konklusjon

Disse stoffene er giftige med stor risiko for skade og død. De har ingen dokumenterte gunstige effekter.

Amygdalin og laetril er forbudt å bruke både i Europa og i USA.
Stoffet ble avslørt som er forsøk på bedrag av kreftpasienter allerede på 1970-tallet.

Mulige bivirkninger

Amygdalin og laetril inneholder giftstoffet cyanid. Ved å innta dette risikerer man cyanidforgiftning - og død. Bruk frarådes.

Mulige interaksjoner med andre legemidler

Mangel på vitamin B12, eller samtidig inntak av vitamin C, øker trolig risikoen for forgiftning ytterligere.

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 1-3 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.