Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av dvergpalme basert på de mest anerkjente kildene.
For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen
Dvergpalme
Ekstrakt fra dvergpalme lages av bærene til dvergpalmen. Kapsler med dvergpalmeekstrakt blir solgt på apotek og i helsekostbutikker. Dvergpalme kalles også sagpalme. Det latinske navnet er Serenoa repens. På engelsk kalles den Saw palmetto.
Foreslått bruksområde
Dvergpalme har blitt foreslått brukt ved urinveisplager ved benign prostata-hyperplasi - det vil si en godartet økning i størrelsen på prostatakjertelen som omgir urinrøret.
Kommentar/konklusjon
Dvergpalme kan brukes for å lette urinveisplager ved benign-prostata-hyperplasi, så lenge legen har utelukket at plagene skyldes alvorlig sykdom.
Det finnes ikke bevis for at dvergpalme kan hjelpe ved slike symptomer, men det er mulig at disse urtene har noe effekt. De har vært brukt i nærmere 30 år og anses som trygge, ifølge European Medicines Agency (EMA).
Forskning viser at dvergpalme ikke bedrer flyt, urinveissymptomer eller reduserer størrelsen av prostata, selv ikke ved trippel dose.
Mulige bivirkninger
Magesmerter og hodepine kan forekomme, ellers er det få, milde og ikke statistisk signifikante bivirkninger ved bruk av dvergpalme.
Mulige legemiddelinteraksjoner
Drugs.com oppgir 24 interaksjoner av mindre betydning mellom dvergpalme og andre legemidler (nettsiden besøkt 17.09.2019). Med interaksjoner menes at dvergpalme (i dette tilfellet) kan påvirke andre legemidler.
Dvergpalme kan innvirke på warfarin (Marevan). Diskuter derfor bruk av dvergpalmeekstrakt med legen din dersom du bruker warfarin.
Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.
Kilder
Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.
NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.
Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 17 og 18 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.