Informasjon

Ginkgo biloba (tempeltre)

Ginkgo biloba, også kalt tempeltre, er en av de mest brukte urtene fra tradisjonell kinesisk medisin. Den er foreslått brukt ved blant annet tinnitus, demens, slagbehandling, MS og aldersbetinget makuladegenerasjon.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av gingko biloba basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba, også kalt tempeltre, er et sommergrønt tre som blir opptil 40 meter høyt. Det er fruktene og ekstrakt fra bladene som blir brukt/solgt som naturmidler. Ginkgo bilobablader er en av de mest brukte urtene fra tradisjonall kinesisk medisin. I Kina ble ginkgo biloba dyrket allerede for 1000 år siden. 

Det latinske navnet er også Ginkgo biloba. Engelsk: Ginkgo

Foreslått bruksområde

Gingko biloba har blitt foreslått brukt ved demens, tilheling av slag, øresus, røykebein (klaudicatio intermittens), MS, og aldersbetinget makuladegenerasjon.

Kommentar/konklusjon

Det finnes ikke dokumentasjon for at gingko biloba skal ha effekt ved slagbehandling, røykebein, øresus eller MS.

Ginkgo biloba har svakt dokumentert virkning ved aldersbetinget makuladegenerasjon, demens og hukommelsessvikt.

Mulige bivirkninger

Bruk av gingko biloba kan gi bivirkninger som uro i mage, hodepine, svimmelhet og hjertebank.

Personer som har blødningsforstyrrelser, epileptiske anfall eller krampeanfall bør ikke bruke gingko biloba.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Natural Medicines database opplyser om mulige interaksjoner for en rekke legemidler. Deriblant:

  • Blodfortynnende
  • Diabetesmedisiner
  • Syrehemmende medisin
  • Medisiner som håndteres av spesifikke enzymer i leveren

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, og 27 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.