Informasjon

Ginseng (asiatisk)

Ginseng er en plante som har lange tradisjoner i den kinesiske folkemedisinen. Det er roten som blir brukt i blant annet te, kapsler, tabletter, pulver, ekstrakt, og som tinktur og juice.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av ginseng basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Ginseng

Ginseng er en plante i bergflettefamilien. Planten er utbredt i Øst-Asia og Nord-Amerika. Det er ekstrakter fra roten til planten som blir brukt i folkemedisinen. Planten blir i hovedsak dyrket på plantasjer. Ginsengroten bruker flere år på å utvikle seg, og høstes vanligvis etter fire til seks år.

Ginseng kan kjøpes som juice, ekstrakt, tinktur, pulver, te, tabletter og kapsler.

Det latinske navnet på ginseng er Panax ginseng. Engelsk: Ginseng.

Foreslått bruksområde

Ginseng har blitt foreslått brukt for å øke fysisk ytelse, bedre kognitive funksjoner, for å styrke immunforsvaret ved diabetes type 2, og for å bedre psykisk velbefinnende. 

Kommentar/konklusjon

Ginseng antydes å ha positiv effekt på kognisjon, atferd og livskvalitet. Det etterlyses bedre studier for å kunne bekrefte denne effekten.

Mulige bivirkninger

De fleste tåler bruk av ginseng i inntil seks måneder godt. De vanligste rapporterte bivirkningene ved bruk av ginseng er søvnløshet.

Det finnes også enkelte rapporter om smerter i brystet (brystkjertelen), blødning fra skjeden, hodepine, og unormal oppstemthet og uro (mani).

Mulige legemiddelinteraksjoner

Se interaksjoner.no

Ginseng gir mulig økt blødningsrisiko, og mulig endret effekt av warfarin (Marevan) og antihypertensiver, og økt effekt av monoaminoksidase-hemmere.

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 18, 28 og 29 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.