Informasjon

Gurkemeie

Gurkemeie er et krydder som hører til ingefærfamilien. Det har blitt foreslått brukt ved flere inflammatoriske sykdommer. I tillegg til å være brukt som krydder, blir det også solgt i form av kapsler og i pulverform. I denne artikkelen kan du lese om effekt og mulige bivirkninger.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av gurkemeie basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Gurkemeie

Gurkemeie er et krydder av en flerårig plante som hører til ingefærfamilien. Krydderet er laget av plantens rotknoll som har blitt tørket og malt. Det er særlig stoffet curcumin i krydderet, som har vært ansett som helsefremmende. Planten stammer fra Sørøst-Asia.

Gurkemeie blir også solgt som pulver og kapsler.  Det latinske navnet på gurkemeie er Curcuma longa L. Engelsk: Turmeric

Foreslått bruksområde

Gurkemeie har blitt foreslått brukt ved inflammatoriske sykdommer som ulcerøs kolitt, øsofagitt og post-operativ inflammasjon. Det har også blitt foreslått som et antimikrobielt middel (et middel som dreper mikroorganismer eller stopper veksten av disse).

Kommentar/konklusjon

En rekke forsøk bekrefter gurkemeies egenskaper in vitro - det vil si i laboratoriestudier der man studerer prosesser i reagensglass og lignende, men behandlingsstudier utført på mennesker klarer ikke å dokumentere noen forebyggende eller behandlingsmessige resultater.

Studier der man har sett på om gurkemeie har noen effekt på betennelsestilstander, har gitt motstridende resultater.

Mulige bivirkninger

Langvarig, tradisjonell bruk av gurkemeie tilsier få bivirkninger, selv i store doser.
De bivirkningene som hyppigst er rapportert, er mageplager.

Gurkemeieprodukt som tidligere ble solgt mot støle og ømme muskler var forbundet med leverbivirkninger. Disse bivirkningene skyldtes trolig ulovlig tilsetning av legemidlet nimesulid.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Natural Medicines database opplyser om mulige interaksjoner for en rekke legemidler.
Gurkemeie gir risiko for blødning ved kombinasjon med blodfortynnende legemiddel, og risiko for hypoglykemi ved kombinasjon med antidiabetika. Det øker konsentrasjonen av legemidler som brytes ned via CYP3A4, som flere kalsiumkanalblokkere, kreftlegemidler, soppmidler med flere.

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 34, 35 og 36 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.