Informasjon

Hvitløk

Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen i flere tusen år. Det blir foreslått brukt mot blant annet forkjølelse, høyt blodtrykk og åreforkalkning. I denne artikkelen kan du lese om effekt og mulige bivirkninger.

Temaside om Korona

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av hvitløk basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Hvitløk

Hvitløk er en plante i løkfamilien. Den vokser ikke vilt, men kan dyrkes i store deler av verden. Hvitløk er mye brukt i matlaging, og i folkemedisinen. Det latinske navnet på hvitløk er Allium sativum. På engelsk kalles den Garlic

Foreslått bruksområde

Hvitløk har blitt foreslått brukt ved høyt blodtrykk, forkjølelse og åreforkalkning. 

Kommentar/konklusjon

Selv ved trippel dosering har ikke hvitløk noen effekt på symptomer, alvorlighetsgrad eller varighet av forkjølelse.

Studier som har sett på om hvitløk kan ha noen effekt ved høyt blodtrykk, er for små til å kunne konkludere med noen effekt.

Kun en liten studie om effekten ved åreforkalkning holdt tilstrekkelig kvalitet, og den viste ingen effekt av hvitløk.

Mulige bivirkninger

Bivirkninger ved bruk av hvitløk er dårlig ånde og mageplager.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Natural Medicines database angir flere mulige interaksjoner med blant annet betennelsesdempende medisiner (cyklosporin), aidsmedisin og Marevan (warfarin).

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 18, 44, 45, og 46 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.