Informasjon

Ingefær i folkemedisinen

Ingefær kan gi en trygg og effektiv lindring av kvalme.

Temaside om Korona

Ingefær (Zingiber officinale) inngår i en plantefamilie med kardemomme og gurkemeie. Den delen av ingefærplanten som brukes som urtemedisin, er rhizomet - den delen av planten som vokser horisontalt på eller like under jordoverflaten. Ofte omtales dette som ingefærrot, men rhizomet er den horisontale stammen i planten som sender ut røttene.

Ingefær vokser primært i Asia og tropiske områder. I tillegg til sin kulinariske funksjon, har ingefær blitt brukt siden oldtiden mot en rekke forskjellige tilstander som forkjølelse, feber, fordøyelsesproblemer og som et appetittstimulerende middel. Ingefær brukes i våre dager først og fremst som behandling mot kvalme og brekninger1.

Hvordan virker ingefær?

Den eksakte virkningsmekanismen til ingefær mot kvalme er uklar, men det ser ut til at midlet hemmer signalmottakere i nervesystemet (serotoninreseptorer) og utøver sin kvalmestillende effekt i fordøyelseskanalen og i sentralnervesystemet2. Det er også antydet at ingefær har betennelsesdempende effekter, f.eks. ved gikttilstander.

Neste side