Informasjon

Ingefær

Ingefær har vært brukt i folkemedisinen mot kvalme og oppkast, svimmelhet, og menstruasjonssmerter. I denne artikkelen kan du lese mer om effekt og mulige bivirkninger.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av ingefær basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Ingefær

Ingefær har vært dyrket i Kina og India i flere tusen år. Arten tilhører ingefærfamilien. Den blir brukt som krydder i de fleste matlagingstradisjoner, og den blir brukt i folkemedisinen. Det latinske navnet er Zingiber offcinale. På engelsk kalles den Ginger. 

Foreslått bruksområde

Ingefær har blitt foreslått brukt ved sjøsyke og kvalme. Dette inkluderer svangerskapskvalme, kvalme på grunn av cellegift, etter operasjon, og så videre. 

Kommentar/konklusjon

Gravide bør unngå å innta store mengder ingefær, som for eksempel i ingefærshots ettersom dette kan øke risikoen for abort. Studier tyder på at ingefær kan ha en viss effekt ved kvalme og oppkast.

Mulige bivirkninger

Halsbrann er en mulig bivirkning ved bruk av ingefær.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Noen mulige interaksjoner, blant annet med blodfortynnende medisiner, som Marevan (warfarin).

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 18, 47, 48 og 50 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.