Informasjon

Kakaobønner/mørk sjokolade

Kakaobønner, eller mørk sjokolade, blir i folkemedisinen foreslått brukt mot høyt blodtrykk. Det er stoffet flavanoider som finnes i kakao, som anses å ha gunstig effekt på blodårer.

Temaside om Korona

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av kakaobønner/mørk sjokolade basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Kakao

Kakaobønner og mørk sjokolade inneholder høye nivå av flavanoider, som er antioksidanter som man tenker kan ha en potensiell gunstig effekt på hjerte- og karsykdom.

Det latinske navnet på kakao (kakaotreet) er Theobroma cacao. Engelsk: Cocoa. 

Foreslått bruksområde

Kakao har blitt foreslått brukt for å senke blodtrykket.

Kommentar/konklusjon

En rekke forsøk tyder på at flavanolrike sjokolade- eller kakaobaserte produkt har en svak blodtrykkssenkende effekt. (2mmHg)

Mulige bivirkninger

Forsøk har i liten grad fokusert på langtidsbruk av kakaoprodukter, og potensielle ugunstige bieffekter er ikke tilstrekkelig undersøkt.

Kakao inneholder litt koffein og kan gi bivirkninger, særlig hos personer som er ekstra følsomme for koffein, med plager som uro, søvnproblemer, økt vannlating, hodepine og lignende.

Andre bivirkninger er først og fremst milde plager fra fordøyelsessystemet.

Noen opplever at migreneanfall kan utløses av blant annet sjokolade.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Natural Medicines database angir noen trolige/mulige interaksjoner, blant annet med østrogener og prevensjonspiller.

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 70 og 71 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.