Informasjon

Kakaobønner/mørk sjokolade

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste videnkaplige standard. Her følger en vurdering basert på de mest anerkjente kildene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Bruksområde og effekter av kakaobønner/mørk sjokolade

Navn

  • Latin:Theobroma cacao (kakaotreet)
  • Engelsk: Cocoa

Foreslått bruksområde

  • Blodtrykk

Kommentar/konklusjon

  • En rekke forsøk tyder på at kakaobønner (flavanol) har en svak blodtrykkssenkende effekt (2-3 mmHg)1

Mulige bivirkninger

  • Forsøk har i liten grad fokusert på langtidsbruk av kakaoprodukter, og potensielle ugunstige bieffekter er ikke tilstrekkelig undersøkt1
  • Kakao inneholder litt koffein og kan gi bivirkninger, særlig hos personer som er ekstra sensitiv til koffein (uro, søvnproblemer, økt vannlating, hodepine og lignende)
  • Andre bivirkninger er først og fremst milde plager fra fordøyelsessystemet
  • Noen opplever at migreneanfall kan utløses av bl.a. sjokolade2

Mulige legemiddel-interaksjoner

  • NIFAB.no angir noen trolige/mulige interaksjoner, blant annet østrogener og prevensjonspiller

Kilder

Referanser

  1. Ried K, Sullivan TR, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 8. Art. No.: CD008893. DOI: 10.1002/14651858.CD008893.pub2 DOI
  2. Fukui PT, Gonçalves TR, Strabelli CG, . Trigger factors in migraine patients. Arq Neuropsiquiatr 2008; 66: 494-9. pmid:18813707 PubMed