Informasjon

Kamille

Kamille er en av de urtene som har blitt brukt lengst i folkemedisinen. Tørkede kamilleblomster har blitt foreslått mot en rekke plager. I denne artikkelen kan du lese mer om effekt og mulige bivirkninger.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskapelige standard. I denne artikkelen følger en vurdering av kamille basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Kamille

Kamille er et vanlig navn på flere tusenfrydlignende blomster i kamilleblomslekta. To av artene er mye brukt i folkemedisinen. Kamillete er den vanligste måten å innta kamille på. Det latinske navnet er Chamomilla recutita. Engelsk: Chamomile. 

Foreslått bruksområde

Kamille er foreslått mot en rekke plager. Deriblant allergi, betennelser, muskelkramper, menstruasjonssmerter, søvnløshet, sår, mageplager, leddsmerter og hemoroider. 

Kommentar/konklusjon

Det mangler god dokumentasjon på at kamille har gunstige helseeffekter hos mennesker.

Mulige bivirkninger

Kvalme er en mulig bivirkning ved inntak av kamille. Gravide, ammende og hormonsensitive personer anbefales å ikke bruke kamille.

Personer som har allergi mot prestekrage, kan ha flere bivirkninger.

Mulige legemiddelinteraksjoner

Natural Medicines datebase angir noen mulige interaksjoner. Blant annet med beroligende midler (benzodiazepiner) og blodfortynnende medisin.

Hele kapitlet om planter i folkemedisinen finner du her.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 72 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.