Informasjon

Lavendel

Lavendel er i slekt med leppeblomstfamilien og det finnes mange ulike arter. Lavendel er blitt brukt mot en rekke tilstander, blant annet angst og uro. I denne artikkelen kan du lese om effekt og mulige bivirkninger.

Mange forhold gjør at de fleste plantebaserte produkter ikke er etterprøvd etter høyeste vitenskaplige standard. Her følger en vurdering basert på de mest anerkjente kildene.

For å forstå mer om bruk og effekt av naturmidler/kosttilskudd/planter i folkemedisinen, anbefaler vi at du også leser denne artikkelen: Planter i folkemedisinen

Lavendel

Lavendel er en velduftende busklignende plante og bærer navnet Lavandula angustifolia på latin og Lavender på engelsk. 

Foreslåtte bruksområder 

Som nytteplante er lavendel blitt brukt mot angst, uro, søvnløshet, depresjon, hodepine, demens, urolig mage, sårbehandling og hårtap. 

Kommentar/ konklusjon

Små og ubekreftede studier antyder en mulig effekt på flekkvist hårtap ("alopecia areata"), men ellers mangler det godt dokumenterte helseeffekter.

NAFKAM.no angir at små mengder lavendel (for eksempel i matlaging) anses som trygt.

Mulige bivirkninger

Lavendelolje kan være knyttet til økt vekst av brystkjertler hos gutter, og anbefales heller ikke til gravide.

Natural Medicines database angir noen mulige interaksjoner med legemidler, blant annet med beroligende medisiner (barbiturater) og medisiner til behandling av depresjon.

Kilder

Artikkelserien om planter i folkemedisinen baserer seg først og fremst på analyser gjort av "The Cochrane Collaboration", en uavhengig multinasjonal organisasjon som er anerkjent for å gjøre de beste analysene av oppsummert forskning. Kun forskning som er utført på forskriftsmessig måte blir inkludert i deres analyser.

NAFKAM er en annen viktig kilde. Dette er Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, deres nettportal (NAFKAM.no) formidler forskning og fakta om alternativ behandling. Forøvrig er det også hentet litt informasjon fra medisinske nettsider som The National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), European Medicines Agency (EMA), Natural Medicines Comprehensive datebase og lignende. Tradisjonell bruk ligger oftest til grunn for de foreslåtte bruksområdene.

Kildene under er samlet kildebase for hele kapitlet om planter i folkemedisinen. Det er referanse 75 til 78 i referanselisten under som brukes som støtte til dette dokumentet.