Informasjon

Urtemedisin

Urtemedisin blir brukt av et flertall av befolkningen i verdens utviklingsland for å dekke medisinske behov. At noe er naturlig, betyr ikke nødvendigvis at det er ufarlig.

Bruk av urter og urtemedisin er en form for komplementær medisin med lange tradisjoner. Planter og urter har vært brukt som medisinsk og helsebringende behandling i flere tusen år.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon finnes det cirka 250.000 høyere plantetyper i verden. De regner med at omtrent 35.000 til 70.000 arter på ett eller annet tidspunkt har blitt brukt til medisinske formål. Et flertall av verdens befolkning i utviklingsland bruker fortsatt urtemedisin for å dekke sine medisinske behov. På verdensbasis utgjør det årlige markedet av disse produktene nærmere 60 milliarder amerikanske dollar.

Kina, India, Nigeria, USA og Verdens Helseorganisasjon har gjort store investeringer i tradisjonell urtemedisin.

Les også: Planter i folkemedisinen

Brukes mot milde plager

I den vestlige verden kjøper mange urtepreparater i helsekostforretninger eller i dagligvarebutikker. Bruk av urter er også utstrakt innen andre typer alternativ medisin. Urter kan brukes i ubehandlet form, i konsentrater, tørket og knust, som avkok, tabletter, kapsler, eller essenser fra røtter, blader, stengler eller frø. Behandling med urter kalles også fytoterapi.

Urtemedisin er tenkt brukt til tilstander som kan selvmedisineres og som ikke krever medisinsk overvåkning, for eksempel forkjølelse og muskelsmerter. Bruk av urtemedisin til behandling av alvorlige tilstander kan være skadelig, særlig om det fører til at du utsetter å søke medisinsk hjelp.

Neste side