Nyhetsartikkel

13 tips for god helse

Du kjenner sikkert mange av tipsene fra før, men er de enkle å etterleve? Vi har samlet de fremste rådene for god helse.

Et friskt hjerte i et sunt legeme! Det høres enkelt ut, men kan være utfordrende nok. I denne artikkelen har vi samlet de viktigste tipsene og rådene fra ulike helseinstitusjoner og som skal fremme god helse.


1. Ha et sunt kosthold. Maten du spiser kan ha stor innvirkning på helsen din. Et næringsrikt, balansert kosthold rikt på fiber, frukt og grønnsaker er viktig. Kutt ned på fett, sukker og salt for å unngå sykdommer og unngå å forkorte forventet levealder.

Les også: Sunt kosthold

Sunn mat.jpg
Et sunt kosthold kan også sikre god helse.


2. Vær fysisk aktiv. Fysisk aktivitet er all bevegelse som krever energiforbruk. Dette er trening og aktiviteter som gjennomføres mens du arbeider, leker, utfører husarbeid, forflytter deg og deltar i fritidsaktiviteter.

Les også: Fysisk aktivitet git stor gevinst

Fysisk aktivitet gir mange helsefordeler og problemer som høyt blodtrykk, depresjon og leddproblemer kan forebygges. Voksne og eldre bør være aktive minst 150 til 300 minutter i uken med litt anstrengende aktivitet eller halve tiden hvis aktiviteten er anstrengende. Tiden man sitter helt i ro bør begrenses. Man bør være aktiv minst 300 minutter i uken med litt anstrengende aktivitet dersom man sitter svært mye stille i løpet av dagen; mer enn 8-10 timer.

Les også: Nasjonale råd om fysisk aktivitet

7237-2-sykkelregler.jpg
Mer aktivitet og mindre stillesitting kan være nøkkelen for bedre helse ofr mange.

3. Stump røyken.
Å røyke øker risikoen for lungesykdom, hjertesykdom og hjerneslag. Det er også forbundet med risiko å være passiv røyker. Hvis du røyker, er det ikke for sent å slutte. Når du gjør det, vil du oppleve umiddelbare og langsiktige helsemessige fordeler.

Les også: Hva skjer i kroppen når du slutter å røyke? 

45040-2-royking.jpg
Det er aldri for sent å slutte og røyke. Det vil alltid gi en positiv helseeffekt.

4. Vær sosialt aktiv.
Gode sosiale relasjoner til venner og familie og andre bekjente er viktige ikke bare for psykisk velvære, men også for den fysiske helsa. Studier viser at personer som har nære venner og familie, er friskere og lever lenger enn de som ikke har det.

Les også: Å få venner i voksen alder

God helse.jpg
Gode venner kan forebygge ensomhet.

5. Få nok søvn. Å prioritere søvn er viktig blant annet for å føle velvære, ha følelsesmessig balanse, for bedre å tåle ulike belastinger og smerter og for konsentrasjonsevnen. I tillegg vet man at for lite søvn er en viktig risikofaktor for utvikling av en rekke sykdommer.

Les også: En god natts søvn

COLOURBOX40681776.jpg
Søvn påvirker hele kroppen og er viktig for å holde seg frisk.

6. Vær måteholden med alkohol. Det finnes ingen sikker nedre grense for hva som er trygt å drikke. Alkohol kan føre til helseproblemer som psykiske lidelser, alkoholavhengighet, øke risikoen for noen kreftformer og hjertesykdom. Alkoholforbruk øker også risikoen for skader som følge av vold og andre hendelser.

Les også: Alkohol

7. Sjekk blodtrykket regelmessig. Høyt blodtrykk øker risikoen for flere sykdommer. Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men det er en belastende faktor for hjertet, og medfører en risiko for utvikling av blant annet hjerneslag og hjerteinfarkt.

COLOURBOX26811578.jpg
Høyt blodtrykk regnes ikke som en sykdom i seg selv, men det er en belastende faktor for hjertet og øker risikoen for hjerneslag og hjerteinfarkt på lang sikt.

Les også: Blodtrykket

8. Følg trafikkreglene. På verdensbasis krever trafikkulykker over en halv million liv og mange flere skader. Trafikkulykker kan du forhindre selv ved å følge trafikkreglene, bruke sikkerhetsbeltet for voksne og barnesikre barna, bruke hjelm når du kjører motorsykkel eller sykkel, ikke drikke alkohol og ikke bruke mobiltelefonen mens du kjører.

Les også: Menn i trafikken

9. Hold hjernen aktiv
Hjernen kan holdes våken og aktiv på mange måter. Kosthold kan ha innvirkning på hjernen. Men å holde hjernen aktiv ved å løse kryssord eller en quiz, lese en bok eller ha en god samtale og debatt kan være positivt for hjernehelsen.

kryssord.jpg
Lær noe nytt og hold hjernen aktiv kan gi god hjernehelse.

Les også: Tren hukommelsen og hold hjernen ung

10. Gjør noe meningsfylt hver dag.
Hva brenner du for? Har du et talent du kan tenke deg å utvikle? Å gjøre noe du liker hver dag, anbefales fra flere hold. Det trenger ikke være avansert: Lag et sunt og godt måltid eller lytt til favorittsangen din. Å bruke tid på det som betyr noe, kan hjelpe deg med å bruke energien riktig og få frem det beste i deg.

Les også: Frivillig arbeid gir bedre mental helse

11. Ikke bruk antibiotika annet enn forskrevet.
Antibiotikaresistens er en av de største folkehelsetruslene i vår tid. Når antibiotika mister sin kraft, blir bakterielle infeksjoner vanskeligere å behandle, noe som fører til høyere medisinske kostnader, lengre sykehusopphold og økt dødelighet. Pass på at du bare tar antibiotika hvis dette er foreskrevet av en lege, fullfør behandlingsdagene som beskrevet og del aldri antibiotika med andre.

Les også: Antibiotikaresistens - vi er i ferd med å bruke opp alternativene

12. Bli kvitt overflødig magefett.
Fett lagret rundt magen kalles "bukfett" eller "visceralt fett". Dette er forbundet med metabolske forstyrrelser og knyttet til økt risiko for blant annet diabetes type 2 og hjertesykdom.
Derfor kan midjestørrelsen og midje-til-hofteforholdet være en viktigere markør for helse enn vekten din. For å redusere magefettet er det nyttig å kutte raffinerte karbohydrater, spise mer protein og fiber og redusere stress (som kan redusere kortisol).

COLOURBOX3019662.jpg
Bukfettet kan være spesielt skadelig for helsa.

Les også: Styrketrening forebygger bukfedme

13. Ha en god tannhygiene. God munnhygiene er viktig for å forebygge plakk, tannstein, hull i tennene (karies), tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Puss tennene og rengjør mellom tennene hver morgen og kveld med tanntråd eller tannstikker. Andre råd for god tannhelse er: Bytt tannbørste om busten spriker, bruk gjerne fluortabletter eller fluorskyllevann, bruk vann som tørstedrikk mellom måltidene og unngå sukkerholdig snacks mellom måltidene.

Les også: Dette er tannråte

Kilder

Referanser

  1. WHO, 20 health tips for 2020 www.who.int
  2. Mayo Clinic, 7 tips to live a happier life, 2022 www.mayoclinichealthsystem.org
  3. Informatioan Now, 10 Tips for good health, 2022 www.informationnow.org.uk
  4. Healthline, 27 Health and Nutrition Tips That Are Actually Evidence-Based, Kris Gunnars, 2022 www.healthline.com
  5. University of California San Francisco, Tips of staying healthy www.ucsfhealth.org
  6. NTPF Tannpleieforening, Munnhelse www.tannpleier.no