Nyhetsartikkel

Honning best på å lindre hoste

Britiske retningslinjer for hvordan hoste helst bør behandles, blir endret: Etter en gjennomgang av tilgjengelig forskning mener National Institute for Health and Care Excellence (NICE) at leger skal fremme honning som førstevalg når akutt hoste skal behandles.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) og Public Health England (PHE) har laget nye retningslinjer for hvordan leger bør behandle hoste.

Les mer i dette dokumentet fra NICE

Etter å ha gjennomgått tilgjengelig forskning på området, er konklusjonen at honning er effektivt for å redusere symptomene på akutt hoste som følge av øvre luftveisinfeksjoner. 

Rådene gjelder for voksne og barn over 5 år. Honning bør ikke brukes til barn under 1 år.

Bør unngå antibiotika

National Health Service (NHS) skriver at den nye retningslinjen for akutt hoste er fortsatt i konsultasjonsfasen, noe som betyr at anbefalingene kan endres basert på tilbakemeldinger fra spesialister. Trolig vil det ikke bli betydelige endringer. 

NHS skriver at de fleste tilfeller av akutt hoste skyldes virusinfeksjoner, som går over av seg selv. De understreker at antibiotika er ineffektiv som behandling av virusinfeksjoner og kan forårsake ubehagelige bivirkninger.

"Antibiotika bør kun brukes dersom pasienten er svært dårlig eller har økt risiko for komplikasjoner på grunn av en underliggende helsetilstand som cystisk fibrose", skriver NHS.

Fant gode bevis for at honning virker

Med akutt hoste menes hoste som varer i kort tid (dager eller uker). De nye retningslinjene er ment for akutt hoste relatert til infeksjoner i øvre luftveier (for eksempel forkjølelse eller influensa), akutt bronkitt og andre nedre luftveis- eller brystinfeksjoner (unntatt lungebetennelse).

NICE og PHE fant bevis fra tre randomiserte kontrollerte studier, som alle undersøkte bruk av honning hos barn og unge.

Disse forskningsresultatene førte til at NICE og PHE foreslår at honning kan brukes til å lindre hostesymptomer, men bare hos personer over 1 år. Antibiotika bør vanligvis ikke benyttes. Retningslinjen bemerker også at honning kan utgjøre en risiko for tannråte.

Hvordan bruke honning

Det er mange hostemidler som inneholder honning, men du kan gjerne lage det selv og få samme effekt.

NHS foreslår følgende: 

  • Klem en halv sitron i et krus med kokende vann
  • Tilsett 1 til 2 ts honning
  • Drikk mens det fortsatt er varmt (ikke gi varme drikker til små barn)

 

Kilder

Referanser

  1. The National Institute for Health and Care Excellence, Acute cough (including acute bronchitis): antimicrobial prescribing www.nice.org.uk
  2. NHS, Honey, not antibiotics, recommended for coughs www.nhs.uk