Nyhetsartikkel

Hundeeiere har bedre hjertehelse og lever lenger enn andre

Menneskets beste venn er vel utvilsomt hunden: To studier publisert i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes viser  at hundeeiere har bedre helse enn andre og større sjanse for å overleve hjerneslag og hjerteinfarkt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å ha en hund i livet sitt kan både gi god sosial støtte og være en måte å komme seg ut og få mosjon på.

Hundehold og helse er mye forsket på, og det er flere studier som tyder på at det å ha en hund er godt for helsa.

To nye studier føyer seg nå inn i rekka for å bevise dette: En svensk og en kanadisk studie som begge er publisert i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. Studiene har funnet at det er en sammenheng mellom det å eie en hund og å ha lavere risiko for død blant mennesker som har hatt hjerteinfarkt, hjerneslag eller annen hjerte- og karsykdom.

Les også: Kjæledyr gir bedre helse

Hundeeier eller ikke?

Den kanadiske undersøkelsen1 var en systematiske oversikt av studier som omhandlet levetid til hundeeiere. 

Forskerne samlet informasjonen i en metaanalyse for å se om personer som eide hund levde lenger enn de som ikke hadde hund. De så både på død uansett årsak og på død forårsaket av hjerte- og karsykdom. 

Den svenske studien2 var en kohortstudie der forskerne brukte data fra nasjonale databaser. De undersøke hva som skjedde med personer i alderen 40 til 85 år som hadde et hjerteinfarkt eller hjerneslag mellom januar 2001 og desember 2012: var de som levde ved slutten av studieperioden registrert som hundeeiere? (I Sverige har hundeeiere registrert kjæledyret sitt i en hunderegistreringsordning siden 2001).

Les også: Dyr kan bidra til nye vennskap

Resultater

Den kanadiske metaanalysen inkluderte 10 studier i sin analyse - 3,8 millioner mennesker til sammen med en oppfølgingsperiode på 10 år. Forskerne fant ut at de som eide hund hadde 31 prosent mindre sannsynlighet for å dø av hjerte- og karsykdom. Og 24 prosent mindre sannsynlighet for å dø uansett årsak.

Også den svenske studien hadde lignende resultater. Etter en oppfølgingsperiode på 4 år, fant forskerne bak denne studien ut at hundeeiere hadde 21 prosent mindre sannsynlighet for å ha dødd av et hjerteinfarkt, og 18 prosent mindre sannsynlighet for å ha dødd av et hjerneslag.

Denne effekten forsterket seg for mennesker som bodde alene med hund: De hadde 33 prosent lavere sannsynlighet for å dø av et hjerteinfarkt og 27 prosent lavere sjanse for å dø av et hjerneslag, sammenlignet med dem som ikke hadde hund.
De svenske forskerne tok hensyn til faktorer som alder, helse og inntekt og justerte tallene etter dette.

Les også: Bedre læring med hund i klasserommet

Trening og vennskap 

NHS.uk3 omtaler også denne forskningen. De skriver at vi vet at fysisk aktivitet kan hjelpe folk med å komme seg etter et hjerteinfarkt eller hjerneslag. Og å eie en hund kan oppmuntre folk til å være mer aktiv.

Sosial støtte er også viktig for helsen, spesielt når du blir frisk av en sykdom. En hund gir vennskap. Å eie en hund kan være en måte å bli kjent med andre hundeeiere i nabolaget på.

Men NHS understreker også at forskningen ikke beviser at det å eie en hund har en direkte effekt på helsen. Selv om mennesker liker vennskapet til en hund og har nytte av treningen det gir å gå tur med hunden, viser ikke studien at folk som har et bra sosialt og aktivt liv uten hund, bør få en.

Trening, sosial støtte og vennskap vil trolig være bra om man skal leve et langt og sunt liv. Enten man gjør det ved hjelp av å ha en hund, eller ikke.

Kilder

Referanser

  1. Kramer CK, Mehmood S, et.al. Dog Ownership and Survival – A Systematic Review and Meta-Analysis. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2019. www.ahajournals.org
  2. Mubanga M, Byberg L, et al.. Dog Ownership and Survival After a Major Cardiovascular Event. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2019. www.ahajournals.org
  3. https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/owning-dog-may-increase-length-life/