Nyhetsartikkel

Kan katten din gi deg bedre helse?

Har du en søt, rampete, kosete og av og til lojal katt? Vi har sett på hva forskningen sier om kattehold og helse.

Hva er det med katter som gjør at vi blir sjarmert, betatt og så glad i dem? Hvorfor får vi lyst til å stryke og kjæle med dem? Og hvordan kan et rastløst og livlig barn bli helt rolig og stillesittende med en katt i fanget?

Studier viser også at katteiere har bedre helse enn de som ikke har et kjæledyr.

Psykolog John Amadeo grubler på dette i en artikkel i Psychology Today: Å stryke en katt er en rytmisk handling. Det krever nærvær og oppmerksomhet, noe av det samme som skjer i forbindelse med meditasjon. 

Men Amadeo tror også det er er flere grunner: Katter har en evne ikke så mange mennesker har, de registrerer vår tilstedeværelse på en dyptfølt måte. De slipper oss inn og mottar berøringen fra oss med hele seg.  

Kanskje begynner den å male eller legger seg på ryggen, viser at den stoler på oss. Den konfronterer oss ikke og godtar oss slik vi er. Den er veldig til stede - her og nå. Å motta kjærlighet like uhemmet som en katt er det ikke mange mennesker som gjør. 

Liker det uforutsigbare

Professor Patricia Pendry fra Washington State University1 har studert interaksjoner mellom mennesker og dyr. Hun har publisert forskning som beskriver det spesielt sterke båndet mellom emosjonelle mennesker og deres katter.

Pendry sier til helsenettstedet MedicalNewsToday at kattens oppførsel kan fortone seg nærmest uimotståelig for mennesker:

Den subtile og litt uforutsigbare måten katter er på, gir oss en oppfatning av at vi blir valgt.

Hun mener også at kattens lunefulle framtoning - at vi ikke forstår hva den til enhver tid tenker å foreta seg - appellerer til oss. Hun mener vi blir fengslet av det uforutsigbare.

Noen undersøkelser antyder også at vi mennesker reagerer på en søt katt på samme måte som når vi ser en baby. Kan de store øynene og den lekne oppførselen være en evolusjonær gunstig respons som har bidratt til å sikre at vi bryr oss om våre barn? Tenk bare på kattungens enorme energi og lekenhet - det er vanskelig ikke å reagerer positivt på det.

Neste side