Nyhetsartikkel

Myggen foretrekker menn framfor kvinner

Alle mennesker er et offer for myggen, men den har trolig sine favoritter. Er du gravid, vil du kanskje bli et førstevalg.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Er du en av dem som alltid blir stukket av mygg? Ofte og mye?

Les også: Plagsomt sommerfølge

Selv om alle blir stukket av mygg, er det trolig slik at enkelte vil tiltrekke seg langt flere mygg enn andre.

Heller menn enn kvinner

Ifølge en studie publisert i Annals of Internal Medicine for noen år tilbake, foretrekker faktisk myggen menn framfor kvinner. Og voksne framfor barn.

Årsaken er trolig størrelsen på kroppen. Forfatterne bak studien skriver at større personer har en tendens til å tiltrekke seg mer mygg, kanskje på grunn av deres større relative varme eller utslipp av karbondioksid.

Dette harmonerer med en annen studie publisert i the Lancet: En lignende effekt finner man nemlig hos kvinner. Når forskere sammenlignet gravide kvinner med ikke-gravide kvinner, fant de at de gravide kvinnene trakk til seg dobbelt så mye mygg som den andre gruppen. Årsaken skal være at gravide kvinner utåndet mer karbondioksid og hadde høyere kroppstemperaturer, slik at myggen oppdager dem letter.

Tiltrekkes av hud og pust

Myggen tiltrekkes ikke bare av karbondioksid fra pusten, men også av melkesyrelukt fra huden. Derfor blir folk gjerne stukket når de er ute og svetter. Myggen bruker  luktesansen til å lukte seg fram til mennesker og dyr.

Les også: Unngå å bli stukket av mygg

At du lett tiltrekkes mygg, betyr ikke at det lukter svette av deg. Det er snakk om minimalt med svette som gjør at myggen lukter seg frem til nettopp deg.

I hvor stor grad myggen tiltrekkes deg, kan også variere fra den ene timen til den andre.

Såpe og parfymer tiltrekker

Forfatterne bak studien i Annals of Internal Medicine, skriver at de faktorene som er involvert i å tiltrekke mygg, er komplekse og kan ennå ikke forstås fullt ut. Myggen bruker ulike metoder for å finne en vert. De skriver at om dagen kan bevegelser og mørke klær være med å hjelpe myggen til å orientere seg mot et bytte.

Ifølge forfatterne kan CO2 og melkesyre oppdages av mygg på avstander på opptil 36 meter.
På nært hold er det hudtemperatur og fuktighet som er tiltrekkende midler. Ulike myggtyper kan vise sterke bitepreferanser for ulike deler av kroppen (for eksempel hode eller føtter). Dette kan være på grunn av lokal hudtemperatur og svettekjertler. De skriver også at blomsterdufter fra parfymer, såper, kremer og hårpleieprodukter kan tiltrekke mygg.

Ifølge en oversikt om mygg og myggstikk i amerikanske Mayoklinikken, er det  hunnmyggen som suger blod fra mennesker. Hunnmyggen har et munnparti som er tilpasset dette. Hannene mangler denne blodsugende evnen fordi de ikke produserer egg og derfor ikke har behov for proteinet i blodet ditt. Når hunnmyggen biter og fyller seg selv med blod, vil det samtidig injiseres spytt i huden din. Proteiner i spyttet utløser den velkjente reaksjonene som klør og svir.

Les også: Slik forebygger du myggstikk

(Kilde: FHI.no, Videnskab.dk)

Kilder

Referanser

  1. Fradin Mark. Mosquitoes and Mosquito Repellents: A Clinician's Guide . Ann Intern Med. 1998.
  2. Lindsay S, Ansell J,et.al. Effect of pregnancy on exposure to malaria mosquitoes.. Lancet 2000.