Nyhetsartikkel

Å ta badstu kan holde deg frisk

Å bruke sauna - eller badstu - kan redusere risiko for både hjerte- og lungesykdom og influensa. Det viser en oversiktsartikkel fra amerikanske Mayo Clinic.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En rekke studier har vist at det å ta badstu virker positivt på helsen. 

I denne oversiktsartikkelen undersøkte forskerne tidligere utførte studier på den tradisjonelle badstuen som blir brukt i Finland, og som brukes som en del av dagliglivet der.

Disse badstuene har vanligvis temperaturer på 80 til 100 grader Celsius og svært tørr luft, med en relativ fuktighet på rundt 10 til 20 prosent.

Forskerne konkluderer med at om man bruker finsk badstu rutinemessig, er dette forbundet med lavere risiko for mange vanlige kroniske helseproblemer, samt lavere risiko for tidlig død av alle årsaker.

Redusert risiko for mange sykdommer

- Utover nytelse og avslapning, tyder det på at å ta badstu har flere helsemessige fordeler, som reduksjon i risikoen for sykdommer som høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, hjerneslag og hukommelsessykdommer, sier en av forfatterne bak studien, Jari Laukkanen ved Universitetet i Jyvaskyla i Finland, til Reuters Health1.

I tillegg viser resultatene at å ta badstu er relatert til lavere risiko for lungesykdommer, inkludert astma, lungebetennelse og kronisk obstruktiv lungesykdom.

Blant annet viste en studie som var inkludert i oversikten at det å bruke badstuen minst fire ganger i uken var forbundet med om lag 50 prosent lavere risiko for død av hjerte-og karsykdommer. 

Du kan lese hele oversiktsartikkelen i Mayo Clinic Proceedings her

Hjertesykdom om middelaldrende menn

En annen studie publisert i tidsskriftet American Journal of Hypertension i 2017, viser at badstubruk reduserer risikoen for hjertesykdom blant middelaldrende menn.

Studien, som ble utført ved universitetet i Øst-Finland, studerte mer enn 1600 middelaldrende finner.

Målet var å undersøke om hyppig badstubruk faktisk senker blodtrykket.

Les også: Blir helsa bedre hvis du tar badstu?

Halverte risikoen

Dette var en oppfølgingsstudie, som inkluderte deltagere som ikke hadde høyt blodtrykk da studien startet for 22 år siden.

Basert på deltagernes badstuvaner, ble mennene delt inn i tre grupper: de som tok badstue en gang i uken, 2-3 ganger i uken eller 4-7 ganger i uken.
Etter 22 år, var det 15,5 prosent av mennene som fikk diagnosen hypertensjon.

Resultatene fra studien viste at risikoen for hypertensjon var 24 prosent redusert blant menn som tok badstu 2-3 ganger i uken. Men blant mennene som tok badstue fire til syv ganger i uka, ble risikoen for høyt blodtrykk redusert med nesten halvparten, sammenlignet med de som tok badstue kun en gang i uka.

Temperaturen stiger - trykket synker

Forskerne bak denne studien fra 2017 har tidligere vist at hyppig badstubruk reduserer risikoen for plutselig hjertedød, og død grunnet andre kardiovaskulære årsaker.

Ifølge omtalen av studien fra universitetet, kan det å ta badstu redusere blodtrykket gjennom ulike biologiske mekanismer. Under badstubruken kan kroppstemperaturen stige opp til 2 grader, noe som fører til vasodilasjon av blodkarene (vasodilatasjon er utvidelse av blodårer, med økt blodgjennomstrømming i vevet til følge). Regelmessig badstutaking forbedrer funksjonen av det indre laget av blodkar, som har gunstige effekter på kroppens blodtrykk. Svette fjerner igjen væske fra kroppen, noe som bidrar til redusert blodtrykksnivå. I tillegg kan badestue også senke kroppens blodtrykk på grunn av total avslapning av kropp og sinn.

En mulig innvending er at dette er en prospektiv kohortstudie, og det vil alltid være en risiko for at det er andre faktorer som er den egentlige grunnen til at blodtrykket blir lavere. For eksempel at de som tar badstu ofte, også har en rekke andre sunne vaner som virker gunstig på blodtrykket.

Kilder

Referanser

  1. https://www.reuters.com/article/us-health-sauna/regular-sauna-users-may-have-fewer-chronic-diseases-idUSKBN1KM5U0
  2. Zaccardi F, Laukkanen T, et.al. Sauna Bathing and Incident Hypertension: A Prospective Cohort Study. American Journal of Hypertension 2017. doi.org
  3. UEF, Frequent sauna bathing keeps blood pressure in check www.uef.fi
  4. Laukkanen Jari A, Laukkanen T, et al. Cardiovascular and Other Health Benefits of Sauna Bathing: A Review of the Evidence. Mayo Clinic Proceedings 2018. doi.org