Nyhetsartikkel

A-vitaminsyrer mot rynker og solskader

Det finnes mange produkter som skal hjelpe mot tidlige aldringstegn og solskader. De mest effektive får du hos hudlegen - ikke på parfymeriet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en artikkel som ble publisert i Dermatology World i 2011, sier en av kildene følgende om kosmetiske produkter: - Midler som er utviklet gjennom glimrende forskning, kommer ikke til å bli solgt som kosmetikk, det kommer til å være en medisin. Kosmetikkprodusenter har vanligvis fokus på forbedringer i utseende - ikke på de fysiske endringene i huden. Alt som sies om de kosmetiske produktene, er altså utseenderelaterte påstander.

Bevist effekt

Blant de kremer som har vitenskaplig bevist effekt mot fine rynker og solskader, er A-vitamin det mest kjente. Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av A-vitamin, som for eksempel Retinol og Tretinoin, kan bedre solskadet hud og rynker. Årsaken til at det har en slik effekt, er at A-vitaminsyrer øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle celler. A-vitaminsyrer kan motvirke kvisedannelse, bedre solskadet hud, redusere fine rynker og pigmentflekker, redusere store porer og jevne ut hudfargen.

Følg legens råd

I og med at de har en slik effekt, blir de solgt som legemidler - på resept. A-vitaminsyrer kan virke tøft på huden, særlig om du ikke bruker dem riktig. Det er derfor viktig å følge legens råd om bruk - både hyppighet, mengde og andre forsiktighetsregler. Mange anbefaler at du ikke påfører større mengde enn tilsvarende en ert per gang. Du vil ikke få en bedre effekt av å smøre på tykkere lag enn det legen anbefaler. Opptrappingstid er også ulik, man kan f.eks få beskjed om å starte bruken med påføring hver andre eller hver tredje dag, slik at man gradvis venner huden til produktet.

Bivirkninger

Blant bivirkningene som kan oppstå, er rød hud, avflassing, kløe, varmefølelse og fotosensibilisering. Unngå direkte sollys (og solarium og røntgen) i behandlingsperioden. Vær også forsiktig med vind og sterk kulde. På grunn av bivirkningene fra sollys på huden ved slik behandling, er det mange som velger å bruke disse produktene kun om vinteren, og bruke mildere produkter i sommerhalvåret.

Ikke alle kan bruke A-vitaminsyrer. Gravide og ammende skal ikke bruke produkter som inneholder A-vitaminsyrer. Du bør heller ikke bruke dette hvis du er plaget med eksem.

Du kan få kjøpt kremer i parfymeri eller lignende som inneholder stoffer som etterligner A-vitaminsyrer, men disse er langt mindre effektive enn de du får på resept (som tretinoin og retinol).

Gjør huden tykkere

I et RELIS-dokument fra 2002 forklarer forfatterne at vitamin A inkluderer et stort antall substanser med tilnærmet lik struktur som gir lignende aktivitet. Retinoidene inneholder de naturlige formene av vitamin A - retinol, tretinoin, isotretinoin, og de syntetiske etretinat, acitretin og arotinoid. Retinol er vitamin A1 mens tretinoin er (all-trans versjonen av) retinsyre.

Vitamin A er nødvendig for vekst og spesialisering av overflatevevet (epitelet) og blir brukt i behandling av en rekke hudsykdommer. Med alderen er det vanlig at huden vår blir tynnere, og at den mister elastisitet. Ved langtidsbruk av retinsyre blir de ytterste lagene av huden tykkere, og dette bidrar til å redusere rynker.

Kan ikke fjerne dype rynker

I en artikkel som ble publisert i Dermatology World i februar 2011 sier en av kildene i artikkelen at det kun er påføring av tretinoin som har vitenskapelig dokumentert effekt, og at vi per i dag ikke kjenner til noen andre reseptorer som finnes på hudcellene, utenom retinoide reseptorer, som kan ha en dramatisk effekt på aldrende hud som har vært mye eksponert for sol.

Det er dog viktig å merke seg at selv om slike produkter kan ha en god effekt, kan det ikke fjerne dype rynker. Effekten gjelder for aldringstegn i huden som er forårsaket av solskader.

Ifølge RELIS må behandling av pigmentflekker vare i minst seks måneder for at det skal gi effekt. Pigmentflekkene vil komme tilbake dersom du senere soler deg uten å bruke tilstrekkelig solbeskyttelse.

Det finnes ikke dokumentasjon som viser at tretinoin alene gir utvikling av hudkreft.

Kilder

Referanser

  1. Kafi R, Kwak SR, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of Naturally Aged Skin With Vitamin A (Retinol). JAMA Dermatology 2007; 143 (5): 606-12. archderm.jamanetwork.com
  2. Tucker-Samaras S, Zedayko T, Cole C, Miller D, Wallo W, Leyden JJ. A stabilized 0.1% retinol facial moisturizer improves the appearance of photodamaged skin in an eight-week, double-blind, vehicle-controlled study.. J Drugs Dermatol 2009; 8 (10): 932-6. jddonline.com
  3. Today’s nonprescription agents show promise, but more studies needed - Dermatology World www.aad.org
  4. Tretinoin, tea, and tomato paste - Dermatology World www.aad.org
  5. RELIS: Retinol og retinoider i hudkremer relis.arnett.no