Nyhetsartikkel

Akne og kosthold

Sukker, mettet fett, melkeprodukter og transfett er kost som er forbundet med forverring av akne. Mer fisk ser ut til å ha motsatt effekt.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, i mars 20141.

Formålet med studien var å se på forholdet mellom selvrapporterte kostholdsfaktorer og oppfattet alvorlighetsgrad av akne, hos unge voksne.

Les også: Raske karbohydrater øker risikoen for akne

Mer sukker og høyere GI

Studien er en såkalt kohortstudie, og deltagerne var 248 unge i 18-25 års alder. 115 av deltagerne var menn, 133 var kvinner. Deltagerne fylte ut et spørreskjema som var utformet for å måle selvrapportert alvorlighetsgrad av akne, utvalgte diettfaktorer, ulike kroppslige faktorer og livskvalitet mellom grupper med selvrapportert akne.

Blant kostholdsfaktorene forfatterne så på var glykemisk indeks (GI), totalt sukkerinntak, tilsatt sukker, frukt/fruktjuice, frukt/grønnsaker, grønnsaker, mettet fett, transfett, antall porsjoner med melk, samt antall porsjoner med fisk, per dag.

Les også: Råd for å få sunn hud

Gunstig med fisk

Resultatene viser at de med moderat til alvorlig grad av akne, rapporterte høyere inntak av mat med høy glykemisk indeks per dag, høyere andel sukker og tilsatt sukker, flere porsjoner med melkeprodukter, høyere inntak av mettet fett og transfett, og færre porsjoner med fisk per dag, enn de som hadde mindre akneproblematikk.

58 prosent av deltagerne mente selv at kostholdet kunne påvirke eller forverre akne.

Les også: Som å ha en ny bil som alltid er skitten

I konklusjonen skriver forfatterne at studien antyder at kosthold kan påvirke eller forverre akne. Dette er særlig knyttet opp mot høy glykemisk indeks, mettet fett, transfett, melk og fisk. Videre skriver de at det er behov for mer forskning på området, for å belyse denne foreslåtte sammenhengen, og avgjøre hva slags påvirkning medisinsk ernæringsterapi kan ha på utvikling av akne.

Les også: Slik reduserer du akne-arr

Kilder

Referanser

  1. Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Relationships of Self-Reported Dietary Factors and Perceived Acne Severity in a Cohort of New York Young Adults. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2014; 114 (3): 384-92. www.andjrnl.org