Nyhetsartikkel

Allergi mot/eksem ved leppeprodukter

Røde, hovne, flassende, sprukne og kløende lepper er neppe noe du ønsker når du påfører leppeprodukter som lebestift, solstift eller leppepomade, men kontakteksem utløst av leppeprodukter er en nokså vanlig tilstand.

Lebestift, leppepomade, lipgloss, lipliner, solstift til leppene og andre leppeprodukter kan forårsake eksematøs betennelse i leppene (cheilitt), allergisk kontaktcheilitt, irritant kontaktcheilitt, pigmentert kontaktcheilitt, kontaktelveblest og kontakt leukoderma.

Ifølge Dermnet NZ er lebestift og leppeprodukter den vanligste årsaken til allergisk kontaktcheilitt hos kvinner. Reaksjoner på slike produkt kan være både akutte og kroniske.

Symptomer

Du kan reagere på et nytt produkt, eller du kan plutselig reagere på produkter du har brukt lenge. Reaksjonen starter ofte like etter påføring av produktet du reagerer på, og det kan fortsette i uker og måneder - dersom du fortsetter å bruke midlet som fremprovoserer irritasjonen. En allergisk reaksjon kan også spres til andre deler av ansiktet eller nakken.

Symptomer på kontakteksem (allergisk eller irritert) er at det irriterte området (leppene og noen ganger også huden rundt munnen) blir rødt, og at leppene blir tørre, sprekker og flasser. En brennende følelse og sårhet er også vanlig. Hevelse, kløe, svie, små og store blemmer og overflatiske sår er andre vanlige symptomer.

Fjern det som irriterer

Første bud i behandlingen er å fjerne de produktene som irriterer. Lokale kortikosteroider kan hjelpe til å redusere betennelse og kløe. Et kortikosteroid som er har lav til middels virkningsgrad, kan påføres to ganger om dagen. Leppepomade er blant produktene som kan forårsake slikt eksem, men dersom du tåler leppepomade, kan det hjelpe å bruke leppepomaden hyppig etter et eksemutbrudd. Spør gjerne på apoteket etter produkter med minst mulig allergener, eller prøv f.eks vaselin.

Noen begynner å slikke/fukte leppene med tungen i et forsøk på å lindre ubehaget og tørrheten, men dette kan bidra til å opprettholde irritasjonen.

Allergener

For å finne ut av hva du reagerer på, kan du ta en lappetest hos hudlege. Da bør du ta med deg de produktene du vanligvis bruker, slik at det blir lettere å identifisere det du reagerer på. Blant kjente allergener er mykgjørende produkter (deriblant ulike oljer som lakserolje, olivenolje, lanolin, mandelolje og kokosnøttolje), solfaktor, ingredienser i lebestifter som skal sørge for at fargen varer ekstra lenge, ingredienser som gir en gloss-effekt, produkter som (smøres utenpå) skal øke volumet i leppene (såkalt lip-plumper), nikkel (fra etui), parfyme, farge og smaksstoff kan også utløse reaksjon. Benzophenon-3 er den hyppigste årsaken til reaksjoner på solkrem. Dersom du finner ut hva du reagerer på, er det lettere å unngå dette i fremtiden. Husk at du kan reagere på flere ingredienser i samme produkt.

Alle slags kosmetiske produkter kan forårsake irritert hud eller en allergisk reaksjon. At et produkt er merket med "hypoallergenic", "dermatologically tested", "sensitivity tested" eller "non-irritating", gir ingen garanti for at du ikke skal reagere på det.

Andre årsaker

Ingrediensene i et leppeprodukt finner du ofte i pakningsvedlegget, eller på esken det kom i.

Blant andre vanlige årsaker til eksem og allergiske reaksjoner på leppene er sol, kulde, luftfuktighet, vind, sitrusfrukt, medisiner, mint (tannkrem, tannpleieprodukter, tyggegummi) og kanel.

Mange lurer på om det er mulig å bli avhengig av leppepomade. Endel påfører leppepomade svært hyppig, nærmest som en slags tvangshandling. I disse tilfellene er det ikke selve produktet som skaper avhengighet, men pasientene som har vent seg til den voksaktige følelsen som leppepomaden gir.

Kilder

Referanser

  1. UpToDate - Cheilitis www.uptodate.com
  2. DermNET NZ Contact reactions to lipsticks and other lipcare products dermnetnz.org
  3. Schram SE, Glesne LA, Warshaw EM. Allergic Contact Cheilitis from Benzophenone‐3 in Lip Balm and Fragrance/Flavorings. Dermatitis 2007; 18 (4): 221-24. journals.lww.com
  4. Draelos ZD. A cosmetic approach to cheilitis. Cosmetic Dermatology 2005. 24.246.108.205
  5. WebMD: Skin Reactions to Beauty Products www.webmd.com
  6. Medscape: Patch-Testing Lip Dermatitis Patients: Data from the North American Contact Dermatitis Group, 2001 to 2004 www.medscape.com