Nyhetsartikkel

Allergi mot solkrem

Utslett etter en etterlengtet dag i sola? Det er ikke sikkert det er solen som er årsaken til plagene - kanskje er det solkremen du reagerer på.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det finnes i dag flere hundre forskjellige merker med solkrem og mange ulike forbrukertester som tester både hvor godt solkremen virker, og om de inneholder stoffer som vi bør unngå når vi velger solkrem. Det norske Forbrukerrådet gjennomfører jevnlig denne type tester. Utfallet av testen fra juni 20161 viste at av hele 41 testede solkremer, ble bare 11 godkjent da de ble sjekket for hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer.

Norske helsemyndigheter anbefaler bruk av solkrem med høy faktor når man er i solen. Som en følge av det har bruken av solkrem økt de siste tiårene.

Allergiske reaksjoner

la solen slippe til

Solkrem inneholder vanligvis en eller flere ingredienser som absorberer eller blokkerer skadelige UV-stråler. De inneholder dessuten ofte parfyme, konserveringsmidler og en base - for eksempel lanolin. Ifølge Dermnetz.org2 kan noen av de kjemiske absorbentene som blir brukt i solkrem, være mer allergifremkallende for noen enn for andre. I tillegg kan enkelte være følsomme for parfymer og konserveringsmidler. Derfor er det ikke uvanlig at noen utvikler allergisk kontakteksem mot solkrem.

Typiske allergiske reaksjoner kan oppstå hos personer som er allergiske mot noen av ingrediensene som finnes i solkrem eller andre kosmetiske produkter som inneholder solkrem. Utslettet oppstår på steder på kroppen der solkrem har blitt brukt.

Hvordan kan man da vite om utslettet er soleksem eller et allergisk utløst eksem siden utslettet ser likt ut for de to tilstandene?

Les også vår pasientinformasjon om soleksem

Lappetest - eller prøve seg frem

lappetest

Ettersom ulike typer solkrem inneholder ulike ingredienser, er det vanskelig å avgjøre hva som er årsaken til eksemet. Eneste fremgangsmåte som kan gi et eksakt svar på hva det er man reagerer på, er en lappetest, der man tester for de ulike ingrediensene. Få, om noen, hudleger har imidlertid tilgang til et slikt testbatteri.

Allergisk reaksjon på solkrem forårsakes ofte av inaktive ingredienser som parfyme eller konserveringsmidler i solkremen. Å teste et produkt selv for å se om man reagerer allergisk på det, er mulig, men det anbefales å diskutere dette med legen først. Påfør en liten mengde solkrem på et følsomt hudområde, for eksempel i albuebøyen eller nakken flere dager på rad uten at du soler deg. Sjekk området hver dag for å se om du reagerer på solkremen. Dersom du ikke får noen reaksjon, er det usannsynlig at du reagerer på den solkremen - men vær oppmerksom på at du også kan reagere på kombinasjonen av solkrem og sol. Dette kalles en fototoksisk reaksjon. Typisk for dette er ifølge Dermnetz.org at allergien oppstår der kroppen har vært utsatt for solkrem og sol. Typiske områder er ansiktet, armene, baksiden av hendene og området mellom brystet og halsen.

Les også: Medisiner og sol kan gi utslett

Hva slags solkrem bør du velge?

Dersom du har solkremallergi, bør du unngå de produktene du reagerer på. Forbrukerrådet anbefaler å kjøpe svanemerket solkrem. I tillegg til at disse tar hensyn til helse og miljø, har de blitt testet for parfyme og allergifremkallende stoffer, samt for hormonforstyrrende stoffer.

Selv om det er et virvar av solkremmerker og tester å lete seg frem i, er anbefalingen fra Forbrukerrådet klar: Nyt sola, men bruk solkrem for å unngå å bli solbrent.

Kilder

Referanser

  1. Solkremtesten 2016: Forbrukerrådet www.forbrukerradet.no
  2. Sunscreen allergy: Dermnetz.org www.dermnetnz.org