Nyhetsartikkel

Ansiktsøvelser reduserer tegn på aldring

Å gjøre øvelser med ansiktsmuskulaturen kan redusere synlige tegn på aldring. Det viser en studie publisert i JAMA Dermatology.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Å gjøre øvelser med ansiktsmuskulaturen kan redusere synlige tegn på aldring. Det viser en studie publisert i JAMA Dermatology1.

Selv om aldring er uunngåelig, er det mange som forsøker å stoppe utviklingen ved å ta ulike metoder i bruk.

Og enorme pengebeløp er involvert i produktene som skal redusere aldring: Ifølge MedicalNewsToday var 250 milliarder dollar i omløp i denne industrien i 2016.

Men hva om enkle og kostnadsfrie øvelser av ansiktsmusklene også kan få oss til å se yngre ut?
Dette har forskere ved Feinberg School of Medicine - Northwestern University i Chicago undersøkt.

Øvelser for ansiktet

27 kvinner i alderen 40-65 år deltok i undersøkelsen.

Kvinnene fikk opplæring i ulike ansiktsøvelser som ble utviklet av Gary Sikorski ved Happy Face Yoga i Providence i USA. Gary Sikorski er også medforfatter av studien.

En av øvelsene er ifølge Medical News Today «kinnløfteren», som utføres omtrent slik: Åpne munnen for å danne en "O"-form, plasser overleppa over tennene dine, smil for å løfte kinnmusklene, legg deretter fingrene dine med et lett trykk på toppen av kinnene dine. Deretter senker du og løfter kinnene flere ganger.

En annen øvelse er denne: Smil med leppene dine sammen for å løfte kinnmusklene. Sett deretter fingrene i hjørnene av munnen og skyv dem til toppen av kinnene dine. Denne stillingen skal holdes i 20 sekunder.

Deltakerne gjennomførte ansiktsøvelsene hjemme i 20 uker. Øvelsene ble gjort i 30 minutter daglig i de første 8 ukene. I de neste 12 ukene, ble øvelsene gjort 30 minutter annenhver dag.

Tre år yngre

For å vurdere om øvelsene hadde noen effekt på kvinnenes utseende, ble det tatt bilder av deltagerne før studien, og deretter etter 8 uker og 20 uker.

Disse bildene ble analysert av dermatologer.

En skala som kalles Merz-Carruthers Facial Aging Photo Scales ble brukt til å vurdere ansiktstrekkene til deltakerne - der dermatologene vurderte 19 ulike ansiktsegenskaper. De ble også bedt om å gjette alderen til hver kvinne før studien, og i uke 8 og 20.

Dermatologene merket seg en betydelig økning i fylde i kvinnenes øvre og nedre kinn.

Til Medical News Today sier forskerne at når en ansiktsmuskel blir større, fylles huden og formen på ansiktet øker i volum.
Det ser ut til at denne økningen i ansiktsvolum har en effekt på hvor ung vi ser ut: Dermatologene vurderte gjennomsnittsalderen for deltakerne som 50,8 år før ansiktsøvelsene. Dette falt til 49,6 år i uke 8 og til 48,1 år i uke 20.

Kvinnene rapporterte også selv om en merkbar forskjell i sitt eget utseende og om at de var veldig fornøyd med resultatene.

Denne studien har begrensninger. Få deltagere deltok, og det var ingen kontrollgruppe i studien som fikk en alternativ behandling. En annen begrensning er at deltakerne meldte seg selv til å delta og kan ha vært spesielt motivert for å gjøre øvelsene.

Kilder

Referanser

  1. Alam M, Walter A, et.al. Association of Facial Exercise With the Appearance of Aging. JAMA Dermatol . jamanetwork.com
  2. Honor Whiteman, Facial exercises: The key to looking younger? Medical News Today www.medicalnewstoday.com