Nyhetsartikkel

Arm som dovner bort om natten

De fleste har opplevd å våkne om natten med en arm som har dovnet bort. Stort sett får man følelsen tilbake i løpet av noen minutter. Men dersom presset på nerven blir langvarig, kan også skaden bli det.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ulike skader kan forårsake nerveskade som gir slike symptomer, men dersom du opplever at slike lammelser kommer mens du sover, er årsaken vanligvis at nerven har kommet i klem. De fleste våkner av ubehaget, og ved å skifte stilling eller bevege armen litt, kommer følelsen tilbake.

Flere nerver kan komme i klem på steder hvor de forløper utsatt til i armen. Radialisnerven i overarmen, ulnarisnerven i albuen (enkemannsstøt) og medianusnerven ved håndleddet (canalis carpi syndrom).

Symptomer

Når radialisnerven klemmes, oppstår symptomer eller tegn på skade i det området av armen som nerven forsyner. På norsk betegnes tilstanden en skade på radialisnerven, men på engelsk brukes den (i mange tilfeller) treffende betegnelsen "Saturday Night Palsy" eller andre ganger "Honeymoon palsy". Disse benevnelsene brukes når presset mot nerven har blitt så langvarig at symptomene ikke går over etter få minutter. Årsaken til plagene er likevel den samme, et trykk mot nerven.

Typiske symptomer etter klem mot radialisnerven er at du føler deg svak i armen, nummen eller opplever prikking i armen. Ved mer langvarige plager (som ikke går over etter få minutter) kan du miste evnen til å strekke ut håndledd og fingre. I tillegg vil du merke redusert følelse i tommelen, pekefingeren og langfingeren. Du kan også ha smerter som minner om smerter ved tennisalbue.

Les også vår pasientinformasjon om radialis nerveskade, om ulnarislammelse eller om medianuslammelse.

Alkohol kan bidra til langvarige plager

sovepaabenk.jpg

Det som ofte har skjedd når plagene blir mer langvarige, er at man legger seg beruset, og sovner med armen i en ugunstig posisjon. Er du beruset oppdager du ikke ubehaget så lett. Typisk ligger armen løst ned fra sengekanten, slik at sengen øver et trykk mot baksiden av overarmen. Nerven vil da kunne klemmes mellom overarmsbenet og sengekanten. I tilfeller hvor nerven har blitt avklemt over lenger tid, vil også den delvise lammelsen vare lenger. De fleste har normal følelse i armen igjen i løpet av noen uker.

Honeymoon palsy

Andre typiske sovestillinger som kan forårsake plagene er:

  • Dersom du sovner med armen over rygglenet på en stol, slik at nervene blir avklemt der de passerer armhulen.
  • At du sovner oppå armen din, slik at nervene blir avklemt.
  • Å sovne med armene over hodet. Dette fører til en lengre strekkbelastning av nervene.

En annen benevnelse på denne tilstanden er "honeymoon palsy" - hvor presset fra hodet til en person man sover sammen med, klemmer av de samme nervene.

Pass på sovestillingen

For å unngå tilstanden bør man være påpasselig med hvilken stilling man sover i. Ikke legg deg på en slik måte at armen kommer i klem, eller med armene over hodet. Selv om du er beruset - prøv å husk at sengen er bedre egnet til å sove i, enn stolen.

Og selv om det er hyggelig at kjæresten ligger på armen din, er det fornuftig å trekke den til deg før du sovner.

Kilder

Referanser

  1. NHI.no: Radialis nerveskade nhi.no
  2. Apex Physiotherapy: Saturday Night Palsy www.apexphysio.com.au
  3. PM&Rknowledge: RADIAL NERVE MONONEUROPATHY now.aapmr.org