Informasjon

Avslapningsteknikk

Avslapningsteknikker kan kan være nyttige når hjernen arbeider på høygir, og stress og bekymringer tar for mye plass. Les videre for å lære en enkel teknikk som kan hjelpe deg å koble ut når du trenger det.

Det kan være for å minske skadeeffektene av stress, eller det kan være for å roe hjernen slik at vi får sove.

Når hjernen vår arbeider på høygir, tanker og bekymringer maler og maler uten å gi oss fred, eller stress tar kontrollen fra oss, da kan det være nyttig å beherske teknikker som gjør det mulig å koble alt dette ut.

Heldigvis finnes det teknikker som kan frigjøre den fysiske spenningen som er i kroppen i slike stressede situasjoner. Avslapningsteknikker som kan roe ned sinnet, innbefatter meditasjon, pusteøvelser og muskeløvelser.

Teknikk for muskelavslapning

En teknikk med økende stramming og avslapping av musklene dine starter med føttene dine og fortsetter opp gjennom kroppen. Det profesjonelle navnet på teknikken er progressiv muskelavslapning. Teknikken kan du lære deg selv eller under instruksjon.

Fremgangsmåte

  • Legg deg ned på ryggen og finn en komfortabel stilling. Plasser en pute under hodet hvis du føler for det, eller plasser en pute under knærne for å få slappet av best mulig i ryggen. Hvil armene, med håndflatene opp, litt ut fra kroppen. Føl at skuldrene dine slapper av.
  • Ta flere langsomme, dype åndedrag og pust gjennom nesen. Pust ut med et dypt sukk for å frigjøre spenning.
  • Fokuser på føttene og anklene dine. Er de smertefulle eller spente? Stram musklene litt for å kjenne på følelsen. La så føttene dine synke inn i gulvet eller sengen. Føl at de blir tunge og helt avslappet. La dem forsvinne ut av bevisstheten din.
  • Langsomt retter du oppmerksomheten mot andre deler av kroppen: leggene, lårene, nedre del av ryggen, hoftene, bekkenområdet, midtre del av ryggen, magen, øvre del av ryggen, skuldrene, armene, hendene, halsen, kjeven, tungen, pannen og hodebunnen. Føl at kroppen slapper av og at lungene dine lett fyller seg og så slipper luften ut. Få ethvert sted på kroppen som fortsatt er spent, til å slappe av. Pust mykt.
  • Hvis tankene distraherer deg, skyv dem mildt bort og fest oppmerksomheten på pustingen din. Bekymringene og tankene dine er der når du etterpå er klar for å jobbe med dem.